Gust, sočan, jeftin za napraviti - nije ni čudo da je ovaj kruh i dalje veliki hit
KRUHU koji se peče u poklopljenoj posudi ne pada popularnost, a odlikuju ga tanka, lagano elastična, ali i hrskava korica te vrlo vlažna, gusta unutrašnjost pa ovaj kruh jednim dijelom podsjeća i na sveprisutan kruh od kiselog tijesta.
U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo recept čitateljice Julijane Bajunić, gdje je uz fotografije detaljno pojasnila pripremu. Zato, ako još niste savladali pripremu ovog kruha, svakako ga probajte napraviti po Julijaninom receptu.
- 1 kg brašna tip 00
- 700 ml tople vode
- 2 vrećice suhog kvasca
- 20 g soli
- malo maslinovog ulja
Kvasac stavite u malo toplog mlijeka sa žličicom šećera da se digne. Zamijesite tijesto i ostavite da se diže. Kada se digne prvi put, premijesite ga povlaceci ga prstima iz sredine prema van da ulazi što više zraka. Postupak ponavljajte jos 3 puta (sveukupno 4 dizanja).
"Nekada znam ostaviti tijesto da prenoći u hladnjaku pa ga sljedeći dan izvadim i pustim da se još jednom digne, premijesim i stavim peći", dodaje autorica recepta.
Pećnicu upalite na 250 stupnjeva i stavite u nju pekač da se zagrije prazan (u Julijaninom slučaju vatrostalna zdjela s poklopcem). Tijesto istresite na papir za pečenje i zatim s papirom stavite u pekač, poklopite i vratite u pećnicu. Pecite poklopljeno oko 25 minuta, zatim otklopite i pecite jos oko 35 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati