Kažu da su iz Mađarske, a rado se jedu i u Slavoniji. Evo recepta za osinja gnijezda
NA INDEX RECEPTIMA smo pronašli recept čitateljice Antonije Jagodić iz Slavonije za starinska osinja gnijezda.
"Kažu da su porijeklom iz Mađarske, gdje se zovu Darázsfészek, a ja ih pamtim po bezbrižnim nedjeljama iz djetinjstva, kad me ujutro budio miris vanilije i svježe pečenog slatkog tijesta. Nadjev je uvijek bio s orasima i ni jedan drugi mi ne odgovara u njima", piše ona u opisu, a recept vam prenosimo u nastavku.
Starinska osinja gnijezda by Antonia Jagodić
Za tijesto je potrebno:
- 600 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 1 vrećica suhog kvasca.
Ovi su sastojci potrebni za nadjev:
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g mljevenih oraha.
Nemojte zaboraviti ni preljev, a sve što vam treba je:
- 250 ml mlijeka.
Kvasac aktivirajte u malo šećera i mlijeka. U posudu dodajte ulje, jaje, mlijeko i aktivirani kvasac te ostatak brašna pa zamijesite tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom oko sat vremena da se digne.
Tijesto razvaljajte na prst debljine, pa pospite mljevenim orasima, šećerom i naribajte maslac. Pažljivo zarolajte i režite koncem. Slažite u nauljen pleh za pečenje.
Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata (svakako ih držite na oku da vam ne izgore). Čim su pečena, osinja gnijezda prelijte mlijekom i vratite u ugašenu pećnicu na par minuta da se mlijeko upije.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati