Sir bez mlijeka dobio pa izgubio medalju na izboru za najbolje sireve
KAD JE GOOD Food fondacija krajem siječnja objavila da je biljni plavi sir Climax Foodsa iz tvrtke sa sjedištem u Berkeleyju u Kaliforniji pobijedio u svojoj kategoriji na njihovom natjecanju Good Food Awards, tim koji je stvorio sir odmah je rezervirao letove za dodjelu nagrada u travnju ove godine u Portlandu, u američkoj saveznoj državu Oregon.
Za njih je to bio ekvivalent Oscara. Njihova pobjeda bila je trijumf autsajdera i veliki korak za proizvode biljnog podrijetla. Njihov blue, ili "bleu", baziran na indijskim oraščićima i napravljen za uzgoj vlastite ljute plijesni, natjecao se sa sirevima proizvedenim od mlijeka - i bio najbolji. U konkurenciji nije bilo drugih sudionika na biljnoj bazi.
Ipak ništa
22. travnja, tjedan dana prije ceremonije dodjele nagrada, uslijedio je šok: Climax je e-mailom obaviješten kako je njihova prijava diskvalificirana, a pobjeda poništena jer je sadržavala kokum maslac (iako nije, već je kakaov maslac) i jer sir nije bio spreman za maloprodaju.
Ovaj Climaxov sir već se prodaje u mnogim vrhunskim restoranima - uključujući vrlo hvaljeni i potpuno veganski Eleven Madison Park u New Yorku - i uskoro će se naći i u maloprodaji po američkim supermarketima.
Odmah nakon diskvalifikacije među tamošnjim znanstvenicima, akademicima, istraživačima i zagovornicima veganstva došlo je do negodovanja i pobune protiv gore spomenute fondacije. Kako bi se pobuna ugasila, fondacija je izjavila da će u narednim godinama razdvojiti kategorije.
Što će se dalje oko ovog slučaja događati, tek ćemo saznati, no svakako će biti zanimljivo vidjeti mogu li plant-based sirevi stati uz bok ovima na bazi mlijeka i hoće li se natjecati u istim ili odvojenim kategorijama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati