Bartulica i Sanader skupa govorili. HDZ-ovac novinarki: Želite da se posvađamo?

Screenshot: RTL

HDZ-ovac Ante Sanader i zastupnik Domovinskog pokreta (DP) Stephen Nikola Bartulica razgovarali su u saboru s novinarkom RTL-a. Tijekom razgovora Sanader se novinarki obraćao svađalačkim tonom.

Razgovor sa Sanaderom i Bartulicom prenosimo u cijelosti.

Često spominjete da se pri pisanju programa i pri slaganju koalicijskog sporazuma žurilo, da je Andrej Plenković požurio. Je li to razlog zašto nekih ideoloških stvari o kojima ste vi razgovarali u ovom programu uopće nema?

Bartulica: Rekao sam da je sadržaj bitniji od forme. Sve što sam ja tražio i isticao je ušlo ili u koalicijski sporazum koji je jučer potpisan ili u program vlade.

Kako? U programu mi nismo ništa vidjeli što ste predlagali, nikakav hrvatski kulturni imaginarij.

Bartulica: Govori se npr. o muzeju za žrtve komunizma u koalicijskom sporazumu, o nenametanju rodne ideologije u javne institucije.

Mi nismo vidjeli koalicijski sporazum. Zašto ako tako važne stvari stoje u njemu?

Sanader: Najvažnije stvari smo stavili u program.

Ali ove stvari važne za Domovinski pokret očito ne stoje u programu, stoje u dokumentu koji javnost ni novinari nisu vidjeli.

Sanader: Vi to tako iščitavate. Program je zajednički, zajednički je dokument svih partnera u vladajućoj većini.

Danas smo čuli gospodina Pupovca koji govori da je to dobar program. Nema to veze, ali ono s čime se vi niste slagali su ideološke stvari. Njih u programu nema, a gospodin Bartulica govori da ste potpisali koalicijski sporazum u kojem stoji muzej komunizma. Zašto mi to nismo vidjeli?

Sanader: Čini mi se da vi i vaš muž niste baš u dobrim odnosima, ali ne vidi se na ulici da vi imate neke rasprave. Znači, naš program je taj dokument koji smo zajednički usuglasili.

Zašto je tajan? Zašto je potpisan koalicijski sporazum iza zatvorenih vrata?

Sanader: Koji smo mi dosad koalicijski sporazum javno iznosili?

Nikad nismo ovoliko tražili...?

Sanader: Ali ne znam zašto niste tražili. Zašto vas nije interesiralo to prije? Recite. Vi sada želite da se mi posvadimo...?

Jeste li vi sada sigurni s ovim koalicijskim sporazumom, ovakvim programom da, primjerice, neće doći do ratifikacije Istanbulske konvencije?

Bartulica: Ja ulazim uvijek u odnose s dobrom vjerom. Ja djelujem u nadi i sada, nakon našeg partnerstva, da će se provesti ono što se dogovorilo. Rekao sam, kad sam izišao u javnost sa svojim stavovima, da mi je sadržaj bitniji od forme.

Po mom mišljenju se žurilo. Ali Plenković je nametnuo tempo. O tezama da je ovo prevara ili da Domovinski pokret nije dosljedan. Ja gledam politiku kao jednu utakmicu u kojoj treba sudjelovati, treba biti na terenu, zabiti golove i pobjeđivati. Ne stajati po strani.

Jeste li odustali od ratifikacije Istanbulske konvencije - da ili ne?

Bartulica: Što se tiče rodne ideologije, to jest važan prioritet za nas i dalje, on je ušao eksplicitno u koaliciju.

Kako točno, kojom rečenicom?

Bartulica: Radi se o načinu kako se tretira Istanbulska konvencija koja je nama vrlo sporna. Dakle, neće se onaj dio koji se odnosi na rodnu ideologiju provoditi u javne institucije u Hrvatskoj. Ja stalno govorim da se radi o zaštiti djece. Ja želim poštedjeti djecu od pokušaja indoktrinacije.

U kojoj točno rečenici vi vidite Domovinski pokret u ovom programu? Što je ono što su oni tražili da točno piše u programu s obzirom na to da ne vidimo tajni koalicijski sporazum?

Sanader: Pročitali ste program. Pa, vidjeli ste onda dijelove koji se tiču Domovinskog pokreta.

Osim ministarstva koje su dobili?

Sanader: Dobro, vi možda niste to detaljno čitali, niste se posvetili.

Hoćete li otvoriti muzej žrtava svih totalitarnih režima i komunizma?

Sanader: Mi smo osudili sve totalitarne režime.

Hoćete li otvoriti muzej?

Sanader: Nema razloga da sutra u daljnjim dogovorima ne nađemo i tu način. Ako smo rekli da su osudili sve totalitarne sustave, i fašizam i nacizam i komunizam, to smo jasno rekli i to je HDZ jasno rekao.

Bartulica: Moram reći, vezano za naš zahtjev - na stranici 16 govori se o porukama iz pandemije korone...

Ali ni to baš nije jasno s obzirom na to da je Plenković rekao da je ova vlada sigurno i jako svjesno ušla u probleme s koronom.

Bartulica: Ja ću to tumačiti na svoj način. Inzistirao sam na tome.

Pročitajte više