Milanović: Plenković je od građana dobio šup-kartu. Samo neka prijeti

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović sudjeluje na obilježavanju 33. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade Gromovi. Dao je izjavu za medije.

"Nisam ni prošli put došao, smatram da nije potrebno", rekao je o tome zašto ga nije bilo u saboru. "Tko me optužio za nepoštivanje? Premijer. A normalno, počeo je prijetiti prvog dana mog mandata nakon izborne pobjede", dodao je.

Ponovio je još jednom da nije došao jer nije došao ni prošli put, jer smatra da u saboru predsjedniku nije mjesto.

Osvrnuo se i na novu vladu. "Nisam oporba. Ono što sam napravio u kampanji napravio bih opet. Ustav to ne priječi. To što je jedna grupa politički pristrana, to je jedna stvar, a ako Ustav nešto ne brani, to je dopušteno. Nikakav duh Ustava ne treba dok postoji slovo Ustava. Ovo nije nova vlada, to je stara vlada, sve isto, i premijer je isti i samo neka prijeti i upire prstom."

"Vlada i predsjednik moraju surađivati"

Kaže da stoga nema ni razloga očekivati ništa novo, a dodao je i da DP-ovi birači sigurno nisu glasali za Plenkovića. "On je što se tiče većine hrvatskih birača dobio šup-kartu. A on je i dalje premijer jer je takva kombinacija napravljena, takav je izborni sustav", rekao je, prenosi N1.

Dodao je da rezultati izbora pokazuju da je preko 60 posto birača željelo da Plenković ode, a zasad nije otišao.

"Imamo premijera koji sustavno krši Ustav i hvali se time, gazi ga, cipelari ga. Mislim na njegove riječi. Čovjek kaže da ga Ustav obvezuje samo u normalnim prilikama s normalnim osobama. Ustav ga ne obvezuje, radi protuustavno. Koje je rješenje, koji lijek? Zašto se USUD samoinicijativno ne oglasi i kaže da premijer krši Ustav? Vlada i predsjednik moraju surađivati", poručio je Milanović.

Ponovno se osvrnuo na novu vladu HDZ-a i DP-a. "Oko njega (op.a. Plenkovića) su ljudi koji se ne usude pogledati, a kamoli nešto reći."

Osvrnuo se na izjave DP-a koji traži muzej komunističkog terora. "Nisam primijetio da imamo muzej Domovinskog rata, a treba nam muzej da bi se valjda prepucavali s Dodikom." Na pitanje o kome ovisi odluka o tome hoće li ponovno na predsjedničke izbore, rekao je: "O meni", dodajući da će tu odluku donijeti na vrijeme.

Pročitajte više