Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije

Foto: Profimedia

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser obećala je da će se boriti protiv porasta nasilja nad političarima nakon što je njemački zastupnik u Europskom parlamentu napadnut i ozlijeđen tijekom kampanje za reizbor, nakon čega je završio u bolnici.

Matthiasa Eckea (41), člana ministričinih socijaldemokrata (SPD), udarila je i šutirala skupina od četiri osobe dok je lijepio plakate u Dresdenu, glavnom gradu istočne države Saske, priopćila je policija. Izvor u SPD-u rekao je da će zbog ozljeda biti operiran.

Malo prije toga ista je skupina, čini se, napala 28-godišnjeg aktivista Zelenih, koji je također lijepio plakate, rekla je policija i dodala da njegove ozljede nisu bile tako teške.

"Ustavna država mora i odgovorit će na to oštrom akcijom i daljnjim zaštitnim mjerama za demokratske snage u našoj zemlji", rekla je Faeser dodavši da je napad na Eckea "napad na demokraciju".

Predsjednica EU parlamenta: Užasnuta sam okrutnim napadom

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola jedna je od mnogih europskih političara koji suosjećaju s Eckeom. Ona je napisala u objavi na X-u da je "užasnuta okrutnim napadom".

U cijeloj zemlji broj napada na političare stranaka zastupljenih u parlamentu udvostručio se od 2019., prema podacima vlade objavljenim u siječnju.

Faeser je rekao da je verbalno neprijateljstvo ekstremista i populista prema demokratskim političarima djelomično odgovorno za porast nasilja.

Domaća obavještajna agencija upozorava na desni ekstremizam

Domaća obavještajna agencija BfV kaže da je krajnje desni ekstremizam najveća prijetnja njemačkoj demokraciji.

Porast potpore krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) u protekloj godini odveo ju je na drugo mjesto u anketama diljem zemlje.

AfD je posebno jak u istočnim pokrajinama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu. Ankete pokazuju da će biti prvi na regionalnim izborima u sve tri pokrajine u rujnu.

Najviše agresije usmjereno prema Zelenima

Političari stranke Zeleni suočeni su s najviše agresije, prema vladinim podacima, a napadi na njih sedmerostruko su porasli od 2019., na 1219 prošle godine. Političari AfD-a pretrpjeli su 478 napada, a SPD je treći s 420.

Theresa Ertel, kandidatkinja Zelenih na lokalnim izborima u Tiringiji ovog mjeseca, rekla je da zna za članove stranke koji se više ne žele kandidirati zbog agresivne političke atmosfere.

Zeleni u njezinoj regiji složili su se da na informacijskim štandovima uvijek moraju biti najmanje tri djelatnika radi dodatne sigurnosti.

Pročitajte više