Plenković je prije 10 godina gostovao u Bujici. Podsjećamo što je govorio

Foto: screenshot Youtube

Premijer Andrej Plenković je prije desetak godina bio gost Bujice, emisije neonacista i osuđenog dilera Velimira Bujanca. Činjenica je to na koju je zanimljivo podsjetiti uslijed njihovog sastanka u frizerskom salonu Neno.

>> Plenković i Bujanec 10 minuta pričali kod frizera

O njihovom nedavnom susretu, koji je trajao desetak minuta, špekulira se kako je održan u sklopu postizbornih koalicijskih pregovora. Plenkovićev glasnogovornik Marko Milić rekao nam je da je to bio slučajni susret.

 

Nije odgovorio na pitanje znači li to da premijer podržava Bujančeve istupe, širenje mržnje i njegovo ponašanje zbog kojeg je pravomoćno osuđen (plaćanje prostitutki kokainom).

Plenković si kod neonacista Bujanca krčio put prema vrhu 

Pronašli smo dva Plenkovićeva gostovanja u Bujici, jedno prije nego što je postao eurozastupnik, a drugo nakon toga. Treba reći kako Plenković nije prihvatio Bujančevu retoriku, manje-više je uspješno izbjegavao diskurs koji se tiče Srba i totalitarizma, ali činjenica ostaje da si je kroz Bujicu krčio put do vrha stranke, na koji je došao 2016. godine.

U emisiji iz lipnja 2014., nakon što je postao zastupnik u Europskom parlamentu, Plenković je govorio o prijevremenim lokalnim izborima u Vukovaru, koji su se tada održavali, a na kojima je pobijedio Ivan Penava, današnji predsjednik Domovinskog pokreta.

"Bio sam četiri puta u zadnjih mjesec i pol u Vukovaru, bio sam jednom u sklopu kampanje za EU izbore, a tri puta kao pobjednik europskih izbora, direktno i izravno pomoći Ivanu Penavi, našem kandidatu za gradonačelnika. Procijenili smo da su to bitni izbori za Vukovar, ali simbolički gledano i za Hrvatsku", rekao je Plenković.

"Penava želi kvalitetan Vukovar"

"Ivan Penava je jedan mlad, agilan, angažiran čovjek bez ikakvih repova, smatram da ima dobar tim, želi kvalitetan Vukovar", kazao je.

Komentirao je rezultate ankete koja je pokazala veliku podršku tada oporbenom HDZ-u. Rekao je kako bi najbolji korak bili prijevremeni izbori te da se HDZ konsolidirao i otvorio prema strankama sličnih vrijednosti. Podsjetimo, bilo je to vrijeme kad je HDZ-ov Tomislav Karamarko uz HDZ okupljao stranke s desnog spektra.

"Vodstvo HDZ-a i predsjednik Karamarko su jako dobro napravili koaliciju koja se radila za europske izbore. To su stranke nama bliske i prihvatljive. Smatram da imamo i velik potencijal prema strankama centra", objasnio je.

Bio u pravu oko Josipovića

Procijenio je i da je Ivo Josipović nakon europskih izbora pobjediv te da potonuće SDP-a povlači za sobom i političku sudbinu Ive Josipovića. Rekao je da se može dogoditi da Josipović bude prvi koji je krenuo u predsjedničku utrku s Pantovčaka i izgubi.

Što se tiče ulaska Srbije u EU, Plenković je kazao da rat nije bio davno i da se u Vukovaru vide bolne uspomene. "U procesu pristupanja Srbije treba riješiti ključna pitanja, od ratnih šteta, nestalih osoba, kulturnih dobara, rješavanja pitanja granice. To su politička pitanja koja moraju biti na dnevnom redu", kazao je Plenković.

Na pitanje je li Hrvatska zbog istupa Josipovića jedan od razloga zbog kojih je Frankfurter Allgemeine Zeitung prozvao Hrvatsku kao državu koja se nije razračunala s komunizmom, Plenković je odgovorio da je proces transformacije slojevit i da smatra da je za Hrvatsku važno da budemo principalni i da se osude zločini u Drugom svjetskom ratu, ali i zločini za vrijeme komunističkog sustava.

"Zavrjeđujemo da društvo sazrije i da se ide konstruktivno prema naprijed", rekao je Plenković, a Bujanec je upitao zašto onda Josipović 22. lipnja pozdravlja s "drugarice i drugovi i govori o kvislinzima".

"On izabire put kako privući birače, nisam siguran je li mu to plus. Jedno su vrijednosti antifašizma koje su europske vrijednosti, a ova pitanja angažiranog pristupa Dana borbe protiv antifašizma je jedan predizborni aspekt", kazao je.

Gostovao na Bujici i prije EU izbora

Nešto prije ove emisije, Plenković je u Bujici gostovao u sklopu kampanje za EU izbore. Tada je gost bio zajedno sa sada pokojnim Ivicom Tolićem, koji je ispred branitelja na listi HDZ-a bio izabran u EU parlament.

Plenković je tada komentirao dnevnopolitičke aktualnosti poput tadašnjih poplava, navodno nategnutih odnosa Josipovića i tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, te je govorio o mehanizmima Europske unije...

"Kukuriku koalicija je pala na tri testa. To je Lex Perković, gdje se izvrgavao smisao europskog uhidbenog naloga. Čak su Ustav namjeravali promijeniti. Drugo, doveli smo se u situaciju da je Hrvatska neto uplatitelj, a ne neto korisnik sredstava u EU. Loša je apsorpcija EU fondova. Treće su neadekvatne mjere u proceduri prekomjernog proračunskog manjka", između ostalog je rekao Plenković.

Govorio je da manipuliraju kandidati koji ne žele u EU parlament

Na pitanje koliko je značajno da je "istinska hrvatska jezgra, branitelji i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, prepoznala Domoljubnu koaliciju kao pravu", odgovorio je kako mu je draga potpora branitelja. Nabrojao je sve značajne osobe s tadašnje liste HDZ-a za EU izbore.

Inače, Plenković je sada nositelj liste HDZ-a za europske izbore. Opovrgnuo je nedavno tvrdnje oporbe da je to "bijeg u Bruxelles". Prije deset godina komentirao je one koji se kandidiraju za europske izbore, a ne namjeravaju biti u Europskom parlamentu.

"Na našoj listi svi žele biti europski zastupnici. Mi smo u kampanji vidjeli bizaran trend gdje su nositelji lista oni koji ne kane raditi posao za koji se kandidiraju. To je manipulacija. Imamo izbore gdje netko pretendira da je kandidat, a kaže da ne želi raditi taj posao", rekao je.

Pročitajte više