U Kumrovcu se u 15:05 oglasile sirene. Župan: Svom Zagorcu poklanjamo minutu šutnje

Foto: Hina/Siniša Kalajdžija

Zvukom sirene u 15:05 te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kumrovcu je danas obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita. 

Uz spomenik ispred Titove rodne kuće vijence su položile brojne delegacije, među njima i one iz Općine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske te Krapinsko-zagorske županije, predvođene županom Željkom Kolarom.

Habulin: Tito je pokrenuo narod na ustanak

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin rekao je da Zagorje i Hrvatska imaju čovjeka kojim se mogu ponositi.

"Tito je bio prije svega revolucionar, čovjek koji je pokrenuo narod na općenarodni oružani ustanak protiv okupatora, ali i protiv njihovih sluga, domaćih kvislinga svih boja, u Sloveniji od bjelogardejaca, ustaša, četnika i tako dalje. I kao vojskovođa uspješno je vodio narodnooslobodilačku borbu do konačne pobjede nad antifašizmom na našim prostorima", rekao je Habulin.

Podsjetio je i da je Tito bio tvorac Pokreta nesvrstanih, koji je odigrao značajnu ulogu u smirivanju tenzija u vrijeme Hladnog rata između istočnog i zapadnog bloka. "Osigurali su uvjete popuštanja, mira i stabilnosti na svjetskim prostorima. Dakle, to je bio Josip Broz i zbog toga smo danas ovdje", zaključio je Habulin.

Kolar: Ostavio je trag u povijesti

Župan Kolar izjavio je da i ovoga puta svojem Zagorcu poklanjaju minutu tišine "za ono što je napravio dobroga kroz svoj život i ostavio trag u povijesti".

"Pobjednik u Drugom svjetskom ratu, vojskovođa, '48. jasno i odlučno 'ne' Staljinu, '74. godine Ustav koji je omogućio Hrvatskoj da ima pravni temelj da proglasi samostalnu državnost, nažalost krvlju stečenu zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima. I dosta! Za jedan život, za jednog čovjeka, ogromna stvar", naglasio je Kolar.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt rekao je da je Općina i ovoga puta organizirala bogat program obilježavanja obljetnice Titove smrti. "Ljudi dolaze ovdje u Kumrovec da se prisjete starih vremena, povijesti koja je iza nas, a ne da idealiziraju i da bude neku priču bivše države i vraćaju duhove iz prošlosti", kazao je Šplajt.

Pročitajte više