Gigant europske auto industrije privremeno gasi čak tri tvornice u Italiji

Ilustracija: Shutterstock

Proizvođač automobila Stellantis zaustavit će strojeve u talijanskim tvornicama u Pomigliano D’Arcu, Termoliju i Pratola Serri, piše Forbes.

Kako je javila talijanska novinska agencija Ansa u srijedu, 16. listopada, Stellantis je svoju namjeru o zaustavljanju tvornica već priopćio sindikatima. Proizvodnja će biti obustavljena u studenom, i to nekoliko dana. “Ove mjere su nužne kako bi se proizvodnja prilagodila trenutnim tržišnim uvjetima te kako bi se osiguralo učinkovito upravljanje resursima”, napisali su iz automobilskog giganta, prenosi slovenska agencija STA.

Iz grupacije su priopćili da su u razdoblju od srpnja do rujna prodali samo 1,15 milijuna automobila, što je otprilike petinu manje nego u istom razdoblju prošle godine, piše njemačka novinska agencija dpa.

Posebno je pala prodaja na njihovom najprofitabilnijem i najvažnijem tržištu, Sjevernoj Americi. Tamo su u promatranom razdoblju prodali 299.000 vozila, što predstavlja 36-postotni pad u odnosu na prošlu godinu. U Europi je prodaja na godišnjoj razini pala za 17 posto, na 496.000 automobila.

Kadrovske promjene

Izvršni direktor Stellantisa, Carlos Tavares, sada planira intenzivne mjere za smanjenje zaliha kod svojih trgovaca u SAD-u, s ciljem da do kraja godine imaju najviše 330.000 Stellantisovih vozila za prodaju. Tavares je već u utorak spomenuo mogućnost zatvaranja nekih tvornica zbog konkurencije iz Kine.

Zbog nastalih okolnosti Stellantis je već proveo kadrovske promjene: glavnu financijsku direktoricu Natalie Knight zamijenio je Doug Ostermann. Tavares ima mandat do početka 2026. godine, ali se, kako navodi dpa, već traži i njegov nasljednik, dodaje STA.

Stellantis posjeduje marke Fiat, Vauxhall, Maserati, Chrysler, Opel, Citroën, Peugeot i druge.

U prvoj polovici godine tvrtka je ostvarila 85 milijardi eura prihoda od prodaje, što predstavlja smanjenje od 14 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Neto dobit iznosila je 5,6 milijardi eura, što je pad od 48 posto u usporedbi s prvom polovicom 2023. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.