Kultni minijaturni roadster se vraća na tržište

Foto: Smart

USKORO ćemo obilježiti dvadesetu obljetnicu njegovog umirovljenja. 

Kad kažemo da je pojam mikro coupea i roadstera vezan uz jednu europsku marku jasno je da govorimo o Smartu i njegovom modelu s početka milenija. Sportski dvosjed je predstavljen 2003. godine, a usprkos originalnosti i sveukupno zanimljivoj ideji na tržištu se zadržao tek tri godine. 

Sada je sve glasnija priča kako bi Smart Roadster opet mogao postati realnost. Bio bi to opet sportski dvosjed, ali u u duhu poslovne politike marke, isključivo s električnim pogonom. Na tržištu bi se mogao pojaviti i navodno bi trebao pratiti minimalistički duh prethodnika. 

Bar kad su u pitanju dimenzije, jer sumnjamo kako će ukupnu masu od 800 kg koliko je težio originalni Roadster moći postići. Dirk Adelmann, direktor Smart Europe, najavio moguće novo izdanje u intervjuu za Autocar i objasnio da su prve službene skice novog projekta već spremne, prenosi Motor1

Prema Adelmannu, poslovni planovi njemačko-kineskog proizvođača automobila, koji je sada u 50-postotnom vlasništvu Geely grupe, daju dovoljno prostora za novi roadster, ovaj put s elektro  pogonom.

Ideja je navodno rođena na jednom od prvih sastanaka tijekom planiranja modela Smart #1, #3 i #5, gdje je dizajner pokazao nacrte gotovo konačnog dvosjeda Spider. Adelmann pritom naglašava kako su važne linije, a ne veličina. Tako se Smart#5 rastegao na 4.7 metara, a u tom smjeru mogao bi i sportski model. Konačno, Adelmann je dao naslutiti kako je povratak malenog ForTwo također jedna od opcija ako se nađe odgovarajući partner. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.