Najveća tvornica baterija za električne aute u Europi u ogromnim problemima

Foto: LG

Proizvođači automobila nisu jedini pogođeni usporavanjem potražnje za električnim vozilima (EV). Dobavljači baterija, poput LG Energy Solutionsa, također osjećaju posljedice. Kako bi nadoknadio pad prihoda, LG Energy Solutions istražuje nove pravce u poslovanju.

Poljski odjel LG Energy Solutiona, najveći dobavljač baterija za EV u europskoj automobilskoj industriji, zapošljava 6600 ljudi i čini 40 posto globalnog prihoda tvrtke. Međutim, zbog pada potražnje za baterijama za EV uslijed visokih cijena i smanjenja državnih subvencija, tvornica u Wroclawu očekuje pad prihoda za jednu trećinu ove godine, na 6.1 milijardu eura, prema Bloombergovim podacima.

"Razmatramo razvoj LG Energy Solutiona Wroclaw prema skladištenju energije", izjavila je Joanna Silska iz LG-ja. "Energetska transformacija je ključna i neizbježna za europska gospodarstva, stoga istražujemo potencijal za ulaganja u nove proizvodne kapacitete."

Iako LG već nudi statičke sustave skladištenja energije na globalnoj razini, prijelaz na proizvodnju tih jedinica u Poljskoj dolazi u pravom trenutku. Poljska vlada nedavno je najavila subvencije za skladišne jedinice koje mogu pohraniti solarnu energiju za korištenje tijekom oblačnih razdoblja ili nestanka struje.

Poljska je izdvojila 400 milijuna eura za subvencioniranje kupnje skladišnih jedinica, s planovima za proširenje programa kako bi se smanjila ovisnost o ugljenu.

Ako LG ne krene u proizvodnju statičkih sustava skladištenja, morat će brzo pronaći alternativne izvore prihoda jer problemi tvrtke utječu na poljsko gospodarstvo. Bloomberg izvještava da je prvi mjesečni trgovinski deficit Poljske u 2024. godini pripisan padu izvoza automobilskih komponenti, uključujući LG-jeve baterije za električna vozila. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.