Nova studija: Sve manje Amerikanaca vjeruje da su električni auti čišći od fosilaca

Foto: Shutterstock

SVE je manje Amerikanaca koji vjeruju u ekološki aspekt električnih automobila. 

Prema najnovijoj studiji koju je proveo Ipsos trenutno tek 58 posto Amerikanaca vjeruje da su električna vozila čišća od onih pogonjenih fosilnim gorivima. Podsjetimo, 2022. godine, kad je na američkim cestama bilo osjetno manje električnih vozila, u njihov zeleni doprinos vjerovalo je 63 posto ispitanika, i to nakon što je objavljen niz istraživanja čiji su rezultati išli u prilog električnih pogona. 

Tu se opet vraćamo na vječno pitanje izvora električne energije. Naime, na ekološki aspekt električnih vozila itekako utječe činjenica dobiva li se električna energija iz obnovljivih izvora ili možda u termoelektranama. Drugo veliko pitanje je način dobivanja sirovina potrebnih za proizvodnju baterija. 

I uz ova dva pitanja električni automobili su čišći, a sve veća doza skepticizma je rezultat promoviranja negativno nastrojenih tema, ističe NPR pozivajući se na izvore. "Nijedna tehnologija nije savršena, ali će električna vozila ponuditi značajnu prednost u usporedbi s vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem", rekla je za NPR ovog proljeća Jessika Trancik, profesorica na sveučilištu Massachusetts Institute of Technology.

Posebna domena su oni koji se jednostavno ne mogu snaći u šumi informacija i konfrontacija dva klana, pa na kraju zaključuju da im sve to nije potrebno. Stoga ostaju na postojećoj tehnologiji temeljenoj na fosilnim gorivima sve dok im netko ne pokaže jednoznačne i jasno razumljive benefite prelaska na novu tehnologiju. 

Možda najbolji primjer je članak objavljen u New York Postu s naslovom Električna vozila ispuštaju više toksičnih emisija, lošija su za okoliš od automobila na plin: studija, koji se bavi zagađenjem koje uzrokuju pneumatici u vožnji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.