Ovako izgleda semafor u američkom gradu. Razlog su Irci koji mrze Engleze

Foto: Google Street View

Semafori diljem svijeta izgledaju isto. Crveno svjetlo je na vrhu, žuto u sredini, a zeleno je na dnu. Međutim, u jednom američkom gradu u državi New York jedan semafor je okrenut naopačke, a sve zbog mržnje Iraca prema Englezima.

U 19. i 20. stoljeću brojni irski imigranti doselili su se u četvrt Tipperary Hill u Syracuseu. U isto to vrijeme semafori su postajali popularni u SAD-u i ostatku svijeta.

Prvi semafori postavljeni su na Tipperary Hill 1925., s crvenim svjetlom na vrhu, žutim u sredini i zelenim na dnu. Međutim, to se nije svidjelo irskim stanovnicima.

"Svjetlo je postavljeno na križanju ulice Tompkins i avenije Milton. Neki irski mladići, koji su postali poznati kao Bacači kamenja, protivili su se činjenici da se 'britanska' crvena boja pojavljuje iznad 'irskog' zelenog svjetla, pa su kamenjem, koje su nazvali 'irskim konfetima', razbijali žarulje na crvenom svjetlu.

Među djecom od 11 do 17 godina bili su John Jacko Behan, Richard Richie Britt, James M. Duke Coffey, Kenneth Kenny Davis, George Dorsey, Gerald Mikis Murphy, Francis Stubbs Shortt i Eugene Thompson.

Bivšeg šerifa okruga Onondaga Patricka 'Packyja' Corbetta također su navodili kao jednog od bacača kamenja, ali on nikada nije htio priznati svoju umiješanost", piše Irish Central.

Kako bi pokušali stati na kraj najezdi irskih konfeta, semafor je obješen naopako i time su napadi zaustavljeni... nakratko. Vlasti iz New Yorka su upozorile da bi to moglo zbuniti vozače s daltonizmom pa je semafor postavljen tako da crveno svjetlo bude na vrhu.

Ubrzo je crveno svjetlo ponovo razbijeno. Stanovnici su upozoravali da će se vandalizam nastaviti sve dok je crveno svjetlo na vrhu pa je na dan svetog Patrika 1928. grad konačno popustio i dozvolio da semafor ostane visjeti "naglavačke".

Gotovo 100 godina kasnije na semaforu u Tipperary Hillu zeleno svjetlo se i dalje nalazi iznad crvenog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.