Prometna pravila posvađala Bruxelles. "Sukob ovakvih razmjera nije viđen 20 godina"

Foto: EPA

Uoči lokalnih izbora u Bruxellesu sutra, svađa između stranaka francuskog i nizozemskog govornog područja u belgijskoj prijestolnici prijeti rušenjem delikatnog političkog kompromisa potrebnog za upravljanje gradom.

Nastao je sukob oko plana za smanjenje automobilskog zagađenja. Prijelomna točka dogodila se početkom listopada, kada su lokalni zastupnici izglasali odgodu strožih ograničenja onečišćenja za automobile u prometno zakrčenom Bruxellesu, koja su prvotno trebala stupiti na snagu u siječnju, piše Politico.

Francuska većina donijela je odluku, zanemarivši manjinu koja govori nizozemski. To je izazvalo zastoj u pregovorima o stvaranju regionalne koalicije koja će upravljati širim područjem Bruxellesa.

"Sukob takvih razmjera nije se dogodio u Bruxellesu u prošlih 20 godina", rekla je Elke Van den Brandt, briselska ministrica mobilnosti u odlasku i članica stranke Zelenih s nizozemskog govornog područja: "Većina koja govori francuski zapravo kaže da bi mogla matematički eliminirati manjinu koja govori nizozemski."

To je karakteristično belgijski problem.

Plan Dobar potez

Plan nazvan Dobar potez, skup mjera za smanjenje automobilskog prometa u stambenim područjima i izgradnju novih biciklističkih staza, u središtu je briselske slijepe ulice.

Problemi s provedbom i žestoki prosvjedi učinili su Dobar potez politički toksičnim. "To je postalo poput Voldemorta u Harryju Potteru", rekao je gradonačelnik Bruxellesa Philippe Close za flamanske novine De Morgen ovaj tjedan. "Zapravo više ne smijete izgovoriti riječi 'Dobar potez'."

U svojim kampanjama za izbore u lipnju, liberalni reformistički pokret (MR) s francuskog govornog područja obećao je poništiti plan zbog pritužbi da je njegova gruba provedba izazvala antagonizam građana. Ali Zeleni iz nizozemskog govornog područja svoju su kampanju usredotočili na njegovo očuvanje.

Velik dio kritika oko Dobrog poteza je "vrući zrak", rekla je Van den Brandt. "Ako pitate kritičare što žele promijeniti, to se često svodi na metodu i naziv. Ciljevi plana - čist zrak, siguran promet, javni prijevoz i više prostora za pješake i bicikliste - nisu uopće došli u prvi plan", kaže.

Taj sukob dodatno je eskalirao kada je Georges-Louis Bouchez, nacionalni vođa MR-a, također ušao u spor, ističući koliko su mali nizozemski Zeleni u Bruxellesu u usporedbi s njegovom vlastitom strankom. Kada je zaprijetio ne samo da će iskoristiti regionalnu skupštinu za odgodu novih ograničenja automobilskog zagađenja već i da će "stati na kraj Dobrom potezu", Van den Brandt je otišla s pregovaračkog stola.

Sutrašnji općinski izbori mogli bi se pokazati ključnima. Iako su izbori za nižu razinu vlasti, u Bruxellesu će na njima sudjelovati mnogi politički faktori, kao i na regionalnim izborima u lipnju - često čak s istim kampanjama. "Dobar potez postao je politički ulog lokalnih izbora", rekla je Van den Brandt, koja se nada da će snažan rezultat na izborima spasiti plan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.