Propao ugovor između dva velika igrača: Njemački div i američki startup u ratu

Foto: EPA

Odnos između Riviana i Boscha dostigao je točku ključanja nakon što je američki startup odlučio jednostrano otkazati ugovor s njemačkim gigantom o proizvodnji električnih motora.

Bosch tvrdi da mu Rivian duguje 204 milijuna dolara zbog otkazivanja ugovora, dok Rivian odgovara da je raskinuo ugovor zbog neuspjeha Boscha da isporuči dogovoreni broj komponenti i ispuni standarde kvalitete. Očekuje se da će ovaj spor završiti na sudu.

Ugovor, koji je potpisan 2019. godine, predviđao je da Bosch isporuči komponente za električni pogon Riviana. Bosch je uložio značajna sredstva u preuređenje svojih pogona u Njemačkoj i izgradnju nove tvornice u Južnoj Karolini kako bi ispunio zahtjeve ugovora.

Međutim, Rivian je 2023. godine odlučio raskinuti ugovor, navodno zbog kašnjenja i problema s kvalitetom isporučenih motora.

Tužba i protutužba

Bosch, s druge strane, tvrdi da je Rivian sve vrijeme tajno razvijao vlastite motore kako bi smanjio troškove. Prema tužbi tvrtke Bosch, Rivian je otkazao ugovor kako bi zamijenio Boschove motore svojim Enduro pogonskim jedinicama, što je bilo jeftinije rješenje. Ova odluka dolazi u trenutku kada Rivian bilježi gubitke od 30.000 do 40.000 dolara po vozilu, što ih je primoralo na smanjenje troškova.

Rivianova protutužba navodi da je Bosch kriv za kašnjenja u proizvodnji, tvrdeći da je njemačka tvrtka isporučila samo 101.000 motora, što je manje od polovice dogovorenog broja. Rivian navodi da su mnogi isporučeni motori bili loše kvalitete, što je dodatno usporilo njihovu proizvodnju i isporuku oko 30.000 automobila tijekom 2022. godine.

Bosch tvrdi da je ponudio podršku Rivianu slanjem inženjera na montažnu liniju, dok Rivian odgovara da su njihovi inženjeri posjetili tvornicu tvrtke Bosch, gdje su uočili nedostatke u kontroli kvalitete, uključujući rad nekompetentnog osoblja.

Ovaj pravni sukob može imati značajan utjecaj na obje tvrtke, ali i na šire tržište električnih vozila, s obzirom na to da sudska odluka može postaviti presedan za buduće sporazume između proizvođača automobila i dobavljača komponenti.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.