VIDEO "Spašene" električne automobile iz izgorjelog broda potapa se zbog sigurnosti

Screenshot: YouTube

ELEKTRIČNI Mercedes koji je zahvaćen u požaru na brodu svoje je putovanje završio kupanjem.

Kad se potkraj srpnja dogodio požar na brodu za prijevoz automobila, u javnost je procurila informacija kako je među 3000 vozila i oko 500 električnih. Mnogi su odmah posumnjali kako je upravo električni automobil izazvao požar. 

 

To na koncu nije dokazano, ali je zato još jednom pokazano zašto će sustav brodskog prijevoza morati proći temeljitu reviziju po pitanju sigurnosti i protupožarne zaštite. Dovoljno je reći kako je osjetno teže ugasiti požar na električnom automobilu nego na klasično pogonjenom vozilu, a kad se to dogodi na brodu, stvari se dodatno kompliciraju. 

Pokazuje to i snimka iskrcaja vozila s trajekta Fremantle Highway. Oko 1000 automobila je spašeno, a među njima je dosta električnih. Snimka na kojoj se vidi iskrcaj električnih Mercedesa EQE to zorno pokazuje, kao i koliko je opreza potrebno s električnim vozilima koja je požar bio zahvatio.

>>Zašto su brodovi slaba točka u elektrifikaciji automobila?

Ta vozila su iz predostrožnosti nakon iskrcaja potopljena u kontejner napunjen vodom, a sve kako bi se auto i njegove električne komponente "ohladili". Naime, zabilježeni su slučajevi gdje se na jednom "ugašenim" električnim automobilima požar može opet generirati. 

Potvrđuje to i ova snimka. Djelomično izgorjeli Mercedes izgleda kao da je vatra na njemu ugašena, ali kad se potopio u vodu, počela se dizati para što otvara sumnje. Neki podaci govore kako je za gašenje Li-ion baterija na električnom automobilu kalibra Tesle potrebno i više od 160.000 litara vode. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.