VIDEO Yangwang U9 je stigao, treba li se Rimac zabrinuti?

Foto: YangWang, Car News China

IAKO osjetno skuplji od prvotne najave, najveći kineski adut je desetak puta jeftiniji od Rimčeve Nevere. 

O modelu Yangwang U9 smo već izvještavali u nekoliko navrata. Jedan je od najbržih električnih bolida iz Kine, ali vjerojatno i tehnološki najnapredniji. Iza njega stoji BYD, automobilski gigant koji se upravo počeo iskrcavati u Europi. 

Yangwang je uz obilje tehnoloških inovacija najavljen uz još jedan adut kojem ne može konkurirati nitko, pa ni Tesla. Naime, cijena po kojoj su Kinezi naumili prodavati svoj bolid po cijeni od 137.000 USD. Sada s početkom same prodaje, cijena je drastično povećana, i to na 1.68 milijuna CNY ili 233.000 USD, što je gotovo dvostruko više. Tu je i jamstvo od 6 godina ili 150.000 km. 

1305 KS na dvije i pol tone

Međutim, stavimo li ga u odnos s Rimčevom Neverom, razlika u cijeni je deseterostruka. A performanse su navodno vrlo blizu. U9 raspolaže s 1305 KS, a do 100 km/h stiže za samo 2.36 sekundi, što je odličan rezultat uzme li se u obzir specifična snaga, odnosno činjenica da ovaj automobil teži 2.5 tone.

Maksimalna brzina je 309 km/h, a sprint na četvrt milje odradi za sasvim solidnih 9.75 sekundi. Doseg s baterijom od 80 kWh je 465 km po CLTC standardu, a prema Car News China može se puniti snagom od čak 500 kW. Također, baterije se mogu puniti paralelno s dva punjača, što u konačnici znači da punjenje s 10 na 80% kapaciteta traje do 10 minuta.

 

Standardna oprema uključuje napredni Disus-X prilagodljivi ovjes koji nudi i neke zanimljive mogućnosti poput vožnje na tri kotača ili poskakivanja. Nažalost, interijer nije na razini konkurencije, ali valja imati na umu kako je ovo prvi sportski model ovog proizvođača. 

Sve rečeno je nešto lošije od Nevere, ali mnogi će se zapitati vrijedi li tih nekoliko desetinki na ubrzanju i razlika u snazi oko 1.8 milijuna eura. Dovoljno je reći kako trenutno ovaj kineski model cijenom stoji daleko od poznatijih, ali i sporijih bolida iz Ferrarija, McLarena i sl.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.