Al Pacino otkrio zašto je donirao plaću koju je dobio za poznati triler iz 80-ih

Screenshot: YouTube/United Artists

AL PACINO je u svojim novim memoarima otkrio da je donirao svoju plaću koju je dobio za triler Noćno kruženje (Cruising) iz 1980. godine, jer je smatrao da film iskorištava LGBTQ+ zajednicu, piše časopis People.

U nedavno objavljenoj knjizi Sonny Boy, 84-godišnji glumac prisjetio se kako je pristao na triler pokojnog redatelja Williama Friedkina jer se nadao da će zajedno "pomicati granice". No, to se nije dogodilo.

Pacino je u filmu utjelovio njujorškog policajca Stevea Burnsa, kojeg kapetan policije odluči zaposliti kao detektiva jer izgleda jako slično žrtvama novog serijskog ubojice koji ubija isključivo homoseksualce. Burns se počinje prerušavati i posjećivati gay barove kako bi stao na kraj ubojici, no istovremeno i sam doživljava krizu identiteta.

Pacino je u svojoj knjizi napisao da je film postao kontroverzan tijekom same produkcije, a neki prosvjednici pokušavali su zaustaviti snimanje jer su se bojali da će film prikazati LGBTQ+ zajednicu u negativnom svjetlu.

Iako je Pacino za vrijeme snimanja bio uvjeren da čini dobru stvar, nakon prve projekcije uvidio je da film ima brojne probleme te je odlučio da ga neće promovirati.

Naime, triler Noćno kruženje postao je meta i konzervativne i liberalne publike. Konzervativcima je smetalo što je Friedkin snimio film koji prikazuje LGBTQ+ zajednicu, a liberali su ga kritizirali jer su pripadnici marginalizirane zajednice prikazani kao karikature, a ne kao stvarni ljudi.

Pacino je rekao da je na filmu zaradio veliku svotu novca, koju je stavio u zakladu, ali na kraju je cijeli iznos donirao organizacijama kojima je to bilo potrebno.

"Donirao sam novac u dobrotvorne svrhe, a uz kamate, ta je zaklada trajala nekoliko desetljeća. Nisam siguran je li mi to olakšalo savjest, ali taj novac je barem donio nešto dobro", objasnio je glumac. "Samo sam htio da nešto pozitivno proizađe iz cijelog tog iskustva."

Noćno kruženje je adaptacija istoimenog romana autora Geralda Walkera, a uz Pacina, u filmu su glumili Paul Sorvino, Karen Allen, Richard Cox, Don Scardino, Ed O'Neill i Joe Spinell.

Friedkin, koji je preminuo 2023. godine, u jednom je intervjuu priznao da je film imao negativan utjecaj na pokrete koji se zalažu za prava homoseksualaca, što mu nije bila namjera. Poznatom redatelju film je ostao u negativnom sjećanju i zbog problema s Pacinom.

"Kasnio je na set i često nije znao što radimo tog dana", izjavio je Friedkin, koji je htio da glavnu ulogu igra Richard Gere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.