ANKETA Tri filma koja su dosad osvojila najviše Oscara, koji vam je najbolji?

Screenshot: Youtube

NAGRADU Oscar svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti kako bi odala počast vrhunskim profesionalcima u filmskoj industriji. Prve dodjele nagrada održane su 1929. godine, a najboljim filmom proglašen je film Krila (Wings) iz 1927. godine, koji je režirao William A. Wellman.

Otad se svake godine birao najbolji film, kao i dodjeljivale nagrade u brojnim drugim kategorijama, poput najboljih glavnih i sporednih glumaca, redatelja, montaže, scenarija i sličnog. Vrlo često se poklopi da najbolji film pobijedi u više kategorija, a tako je bilo i s ova tri popularna filma koji su od postojanja dodjele nagrada osvojili najviše Oscara.

Ben-Hur (1959.)

Povijesni epski spektakl Ben-Hur iz 1959. godine nastao je u režiji Williama Wylera, a temelji se na romanu američkog odvjetnika i generala Lewa Wallacea pod nazivom Ben Hur: Priča o Kristu. Radnja prati židovskog princa Judaha Ben-Hura (Charlton Heston) kojeg je izdao rimski prijatelj i poslao u ropstvo. Međutim, Ben-Hur je ponovno dobio svoju slobodu i vraća se kako bi se osvetio.

Film je osvojio 11 Oscara i ukupno bio nominiran u 12 kategorija: najbolji film, najbolji redatelj, najbolji glavni glumac, najbolji sporedni glumac, najbolji adaptirani scenarij, najbolja originalna glazba, najbolja montaža zvuka, najbolja scenografija, najbolja fotografija, najbolji dizajn kostima, najbolja montaža i najbolji vizualni efekti.

Od svih kategorija u kojima je Ben-Hur bio nominiran, nije pobijedio samo u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija. 

Titanic (1997.)

 

Romantična drama Titanic iz 1997. godine jedan je od najpoznatijih filmova na svijetu. Nastala je u režiji Jamesa Camerona, a prati priču o Rose Dewitt Bukater (Kate Winslet) i Jacku Dawsonu (Leonardo DiCaprio), mladim ljudima iz različitih društvenih sredina koji se susreću i zaljubljuju tijekom prvog putovanja broda RMS Titanic.

Titanic je na dodjeli nagrada 1998. godine osvojio 11 Oscara, a bio je nominiran u 14 kategorija: najbolji film, najbolji redatelj, najbolja glavna glumica, najbolja sporedna glumica, najbolja scenografija, najbolja fotografija, najbolji dizajn kostima, najbolja montaža, najbolja šminka i frizura, najbolja originalna glazba, najbolja originalna pjesma, najbolja montaža zvuka, najbolji zvučni efekti i najbolji vizualni efekti. 

Cameronov je film osvojio nagrade u svim kategorijama, osim za najbolju glavnu glumicu, najbolju sporednu glumicu te najbolju šminku i frizuru. 

Gospodar prstenova: Povratak kralja (2003.)

Gospodar prstenova: Povratak kralja (Lord of the Rings: Return of the King) fantastični je pustolovni film Petera Jacksona iz 2003. godine. Temelji se na trećem dijelu istoimenog romana pisca J. R. R. Tolkiena iz serijala Gospodar prstenova, koji je ujedno i posljednji u serijalu.

Radnja filma prati posljednje poglavlje priče u kojoj se ljudi, hobiti, vilenjaci, patuljci i čarobnjaci bore protiv opasnog neprijatelja koji želi pokoriti svijet. U Povratku kralja, Gandalf i Aragorn vode ljude u borbu protiv Sauronove vojske kako bi odvratili njegov pogled od hobita Froda i Sama koji nastoje uništiti Prsten moći, koji Sauron želi više od ičega.

Treći dio svjetski poznate filmske franšize jedini je na ovom popisu koji je pobijedio u svim kategorijama za koje je bio nominiran. Na dodjeli Oscara 2004. godine, Gospodar prstenova: Povratak kralja bio je nominiran u 11 kategorija.

Kategorije u kojima je film bio nominiran i odnio pobjedu bile su: najbolji film, najbolji redatelj, najbolji adaptirani scenarij, najbolja scenografija, najbolji dizajn kostima, najbolja montaža, najbolja šminka i frizura, najbolja originalna glazba, najbolja originalna pjesma, najbolje miksanje zvuka i najbolji vizualni efekti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.