Baz Luhrmann radi na biografskom filmu o Ivani Orleanskoj

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/Buena Vista International

BAZ LUHRMANN, redatelj filmova Elvis i Moulin Rouge, režirat će biografski film o Ivani Orleanskoj za studio Warner Bros, potvrdio je Deadline. Film će se zvati Jehanne ili Jehanne d’Arc.

Ivana Orleanska bila je francuska junakinja koja je imala važnu ulogu tijekom Stogodišnjeg rata između Engleske i Francuske. Kad je imala 13 godina, počela je dobivati vizije u kojima su joj sveci naredili da oslobodi Francusku od engleskih osvajača.

Karlo VII. dao joj je vodstvo nad jednim vojnim odredom, uz čiju je pomoć oslobodila Orléans i pobijedila Engleze kod Pataya. Nakon toga povela je Karla VII. na krunidbu u Reims, ali pala je u ruke engleskih pristaša, koji su je prodali Englezima. Crkveni sud optužio ju je da je vještica i zapalio na lomači kad je imala 19 godina.

Priča o Ivani Orleanskoj inspirirala je brojne filmske adaptacije. Neke od poznatijih su La Passion de Jeanne d'Arc iz 1928. godine, koji je režirao Carl Theodor Dreyer, a u njoj je Ivanu Orleansku utjelovila Renée Jeanne Falconetti, te Ivana Orleanska (The Messenger: The Story of Joan of Arc) iz 1999. godine, redatelja Luca Bessona, u kojoj je glavnu ulogu igrala Milla Jovovich.

Još neki filmaši koji su radili na adaptacijama priče o mladoj francuskoj junakinji su Roberto Rossellini, Victor Fleming i Bruno Dumont.

Luhrmannov posljednji film bio je biografski film Elvis iz 2022. godine, koji je nominiran za osam Oscara i zaradio je 288 milijuna dolara diljem svijeta. Prije Elvisa Luhrmann je režirao film Veliki Gatsby iz 2013. godine.

Poznati redatelj trenutno traži mladu glumicu koja će utjeloviti Ivanu Orleansku u njegovom najnovijem filmu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.