Brian Cox otkrio koje redatelje smatra najboljima

Screenshot: YouTube

Prije nego što je Brian Cox fascinirao svijet svojom ulogom Logana Roya u seriji Nasljeđe, već je bio priznat kao jedan od najvećih svoje generacije. Kao iskusni glumac s nizom izvanrednih uloga, Cox je bio u dobroj poziciji da razmotri tko su najveći filmaši svih vremena. U intervjuu za Variety, jednom je imenovao tri redatelja koje smatra "gospodarima" filma.

"Nedavno sam noću počeo gledati strane filmove. Odjednom se upoznajemo s pravim majstorima, poput Godarda, Truffauta i Ozua", rekao je Cox. Te riječi otkrivaju duboko poštovanje Coxa prema svjetskom kinu, što nam daje uvid u njegove šire inspiracije kao glumca.

Jean-Luc Godard postao je poznat kao dio francuskog Novog vala 1960-ih godina, uz Agnès Vardu i Érica Rohmera. Bez straha je eksperimentirao s formom i stvorio impresivna djela kao što su Do posljednjeg daha, Prijezir i Neobična banda. Na početku svoje karijere Godard je također radio kao filmski kritičar.

François Truffaut bio je još jedan francuski redatelj Novog vala, a njegov film iz 1959. godine, 400 udaraca, postao je temelj tog filmskog pokreta. Uz to, Truffaut je pokazao svoje redateljske sposobnosti u filmovima poput Jules i Jim, Američka noć i Pucajte na pijanista.

Nadalje, Cox je izrazio divljenje prema legendarnom japanskom redatelju Yasujirou Ozuu, koji se smatra jednim od najvećih japanskih filmskih autora. Njegovi filmovi, uključujući Tokijsku priču, Kasno proljeće i Jesensko poslijepodne, fokusiraju se na promjene u japanskom društvu tijekom 20. stoljeća i cijenjeni su među redateljima poput Wima Wendersa.

Na kraju, Cox je također govorio o važnosti TV kanala Turner Classic Movies te rekao da mu je on velikim dijelom služio kao "utjeha" tijekom većine odraslog života. "Taj je kanal vezan za cijelo moje umijeće. Radim s mnogo mladih glumaca i kažem im: 'Pogledajte svoj zanat. Pogledajte gdje možete vidjeti sjajan rad.' Ja sam zaista apsolutni ovisnik o tome", zaključio je glumac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.