Christopher Nolan je zaradio nevjerojatnu svotu novca na Oppenheimeru

Foto: EPA

CHRISTOPHER Nolan jedan je od najboljih redatelja današnjice. Nedavno je portal Rotten Tomatoes organizirao natjecanje u kojem su fanovi mogli odabrati najboljeg redatelja posljednjih 25 godina. Pogađate, pobjedu je odnio upravo Nolan.

Njegov posljednji film Oppenheimer vrti se oko fizičara i tvorca atomske bombe Juliusa Roberta Oppenheimera te posljedica nastanka jednog od najsmrtonosnijih oružja u ljudskoj povijesti. Film je u kino-blagajnama dosad zaradio nepunih 900 milijuna dolara. Budžet filma iznosio je 100 milijuna dolara.

Izvješća govore o tome kako je legendarni redatelj imao nekoliko uvjeta kad je sklopio dogovor sa studijem Universal. Htio je 200 milijuna dolara, 100 za budžet i 100 za marketing. Tražio je i da film bude u kinima tri do četiri mjeseca te da on bude taj koji će dobiti finalnu verziju filma.

Možda najzanimljiviji uvjet bio je onaj koji se tiče zarade. Prema navodima u izvješćima, Nolan je od studija zatražio 20% udjela bruto na prvi dolar. Bio je to hrabar potez jer nitko nije mogao predvidjeti da će Oppenheimer ostvariti uspjeh kakvim se trenutno može pohvaliti.

Neće stati na Oppenheimeru

Budući da je film ostvario uspjeh, procjenjuje se da je Nolan dosad zaradio oko 180 milijuna dolara. Primjera radi, Leonardo DiCaprio je također zatražio udio u Nolanovom filmu Početak, na kraju zaradivši 50 milijuna dolara. Robert Downey Jr. je u filmu Osvetnici: Završnica, prema procjenama, zaradio 75 milijuna dolara, od čega je 55 stiglo zahvaljujući osampostotnom udjelu.

Renomirani redatelj svoju je reputaciju stekao odličnim filmovima poput Početka, Interstellara, Viteza tame, Mementa i Prestiža. Upravo iz tog razloga ne čude njegovi zahtjevi jer pravo na to ima u potpunosti, zahvaljujući svojem bogatom portfoliju radova.

Nolan neće stati na Oppenheimeru jer u pripremi su mu novi filmovi. Glasine u filmskoj industriji govore da bi to mogla biti dva James Bond filma. Američko-britanski redatelj već je priznao da bi prvom prilikom prihvatio takav posao.

"Bio bi nevjerojatan privilegij napraviti jedan film o Jamesu Bondu. U isto vrijeme, kad radite na takvom liku, uvijek radite s dozom ograničenja", rekao je ranije ove godine u podcastu Happy Sad Confused.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.