Christopher Nolan otkrio koji su filmovi inspirirali Memento

Foto: EPA/Screenshot: YouTube

U drugom filmu Christophera Nolana, Memento, otkriven je temelj za njegovu daljnju karijeru, s naglaskom na neobične narative i kompleksne likove. Ovaj film postavio je obrazac za sve njegove buduće radove, ali je i sam inspiriran drugim filmovima koji su oblikovali njegov stil. Među tim filmovima su Performance iz 1970. godine, Zločin iz 1973. i Brisani prostor iz 1967. godine.

U razgovoru s Filmmaker Magazineom, Nolan je zajedno sa svojim bratom Jonathanom razgovarao o inspiraciji za Memento. Istaknuo je vizionara Nicolasa Roega, nazvavši ga "vrlo eksperimentalnim filmašem koji radi unutar mainstream konteksta". Na posebno zanimljiv način Nolan je spomenuo Performance, u kojem Mick Jagger i James Fox izvode "antropološka istraživanja identiteta", što se može vidjeti i u Mementu.

Nolan također navodi film Zločin Sidneya Lumeta, u kojem Sean Connery igra policajca koji se suočava s vlastitom sposobnošću za nasilje. "To je film u kojem je policajac prisiljen suočiti se s unutarnjim rasulom koje je skrivao desetljećima", objašnjava Nolan.

Kao još jedan utjecaj, Nolan spominje Brisani prostor Johna Boormana, koji se bavi identitetskim pitanjima glavnog lika. "Brisani prostor pun je fantastičnih identitetskih pitanja", rekao je. U tom filmu Lee Marvin igra glavnog junaka koji shvaća da je bio manipuliran tajanstvenom organizacijom, slično kao što se to događa i mnogim Nolanovim likovima.

U konačnici, Nolana i njegove likove karakterizira spoznaja o vlastitoj nemoći, poput Leonarda Shelbyja u Mementu, koji se suočava s time da je "samo marioneta pod utjecajem drugih".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.