Deset odličnih filmova iz 90-ih o kojima se rijetko priča

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

DEVEDESETE su bile plodno razdoblje za filmsku industriju, no u moru uspješnih blockbustera i hvaljenih filmova koji su osvajali prestižne nagrade, prosječni gledatelji često zapostavljaju podcijenjene filmove oko kojih se nije dizala prašina.

Korisnici Reddita u nedavnoj su objavi na r/MovieSuggestions započeli raspravu o kvalitetnim filmovima nastalim između 1990. i 1999. godine, o kojima se rijetko priča jer svojedobno nisu privukli dovoljno pažnje. U nastavku vam donosimo popis deset filmova koji su se najčešće spominjali i koji su pokupili najviše pohvala ljubitelja filma.

1. Uhode (Sneakers, 1992.)

Službeni sinopsis glasi: "Haker Martin (Robert Redford) vodi grupu stručnjaka koji testiraju sigurnosne sustave raznih tvrtki iz San Francisca. Martinov tim kontaktiraju dva agenta Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji ga zamole da ukrade nedavno izumljenu 'crnu kutiju' za dešifriranje.

Martin i njegov tim otkrivaju da ta crna kutija može razbiti bilo koji kod, što predstavlja veliku prijetnju ako dospije u krive ruke. Kada Martin shvati da su agenti NSA-e koji su mu prišli varalice, oni ga okrive za ubojstvo izumitelja crne kutije."

2. Zastrašivači (The Frighteners, 1996.)

Službeni sinopsis glasi: "Bivši arhitekt Frank Bannister (Michael J. Fox) predstavlja se kao egzorcist zlih duhova. Kako bi podupro svoju priču, Frank tvrdi da je njegov 'posebni' dar rezultat automobilske nesreće u kojoj mu je preminula supruga.

No, ne računa na to da će u njegovom gradiću početi umirati više ljudi. Dok pokušava riješiti nadnaravni misterij iza ovih ubojstava, Frank se zaljubi u suprugu (Trini Alvarado) jedne žrtve i suočava se s ludim agentom FBI-a (Jeffrey Combs)."

3. Dark City (1998.)

Službeni sinopsis glasi: "John Murdoch (Rufus Sewell) budi se sam u čudnom hotelu i otkriva da je za njim raspisana tjeralica zbog niza brutalnih ubojstava. Problem je što se ne može sjetiti je li on stvarni krivac za ubojstva.

U jednom trenutku uvjeren je da je potpuno poludio. Murdoch pokušava otkriti zamršenu zagonetku svog identiteta. Kako se približava odgovorima, nailazi na zlokobni podzemni svijet kojim upravlja skupina mračnih stvorenja poznatih kao Stranci."

4. Dick (1999.)

Službeni sinopsis glasi: "Godina je 1976., a Betsy (Kirsten Dunst) i Arlene (Michelle Williams) imaju petnaest godina. Kada Betsy posjeti Arlene u kompleksu Watergate, njih dvije slučajno nabasaju na poznatu provalu. U nadi da će ih ušutkati, Nixon (Dan Hedaya) ih imenuje počasnim šetačicama njegovih pasa.

Kako ulaze i izlaze iz Bijele kuće, njihovi naizgled nevini postupci pokreću lavinu događaja koji bi mogli dovesti do Nixonove ostavke na mjestu predsjednika."

5. Četiri sobe (Four Rooms, 1995.)

Službeni sinopsis glasi: "Dok radi na dočeku Nove godine u jednom hotelu u Hollywoodu, novi recepcioner Ted (Tim Roth) ne zna što ga čeka. Ted, kojeg su ostavili da se sam brine o gostima, ubrzo se nađe u situaciji koju ne može kontrolirati.

Uz obiteljski sukob, poremećenu pratnju, vještice koje bacaju čarolije i destruktivnu djecu, Ted ne vjeruje da će noć preživjeti bez ikakvih ozljeda. U pokušaju da održi red i spasi vlastiti život, nesretni recepcioner susreće jednog poremećenog gosta za drugim."

6. Državni neprijatelj (Enemy of the State, 1998.)

Službeni sinopsis glasi: "Korumpirani dužnosnik NSA-e Thomas Reynolds (Jon Voight) naruči ubojstvo kongresmena kako bi osigurao donošenje novog zakona o nadzoru. Kada snimka ubojstva dospije u ruke Roberta Claytona Deana (Will Smith), odvjetnika i obiteljskog čovjeka, on je lažno optužen za ubojstvo.

Uz pomoć bivšeg obavještajca, Edwarda 'Brilla' Lylea (Gene Hackman), Dean se pokušava riješiti Reynoldsa i dokazati svoju nevinost."

7. Straightova priča (The Straight Story, 1999.)

Službeni sinopsis glasi: "Umirovljeni farmer i udovac u 70-ima Alvin Straight (Richard Farnsworth) jednog dana dozna da je njegov otuđeni brat Lyle (Harry Dean Stanton) pretrpio moždani udar i da se možda neće oporaviti.

Alvin je odlučan popraviti odnose s Lyleom dok još ima priliku, ali njegov brat živi u Wisconsinu, a on je zaglavio u Iowi bez automobila i vozačke dozvole. Tada mu na pamet padne ideja da putuje na svojoj staroj kosilici, čime započinje slikovito i duboko duhovno putovanje."

8. Noises Off (1992.)

Službeni sinopsis glasi: "Redatelj Lloyd Fellowes (Michael Caine), koji je unajmljen da bi režirao američku verziju jedne britanske predstave, daje sve od sebe kako bi držao pod kontrolom ekscentričnu grupu kazališnih glumaca. Tijekom proba sve teče glatko.

Međutim, nakon što Lloyd i njegovi glumci odrade niz predstava koje vode sve do premijere na Broadwayu, nastupa kaos. Glavna glumica Dotty (Carol Burnett) vjeruje da su najbolji dani iza nje, glavni glumac Frederick (Christopher Reeve) nema samopouzdanja, a sporedni glumac Selsdon (Denholm Elliot) rijetko je trijezan."

9. True Romance (1993.)

Službeni sinopsis glasi: "Veliki ljubitelj stripova i Elvisov obožavatelj Clarence (Christian Slater) i prostitutka Alabama (Patricia Arquette) zaljube se jedno u drugo. Clarence to javi njezinom svodniku, kojega na kraju ubije.

Na izlasku iz bordela Clarence slučajno uzima kovčeg s kokainom, misleći da je to Alabamina odjeća. Njih dvoje kreću na put prema Kaliforniji u nadi da će prodati kokain, no ubrzo im je za petama mafija."

10. Priča iz L.A.-a (L.A. Story, 1991.)

Službeni sinopsis glasi: "Harris K. Telemacher (Steve Martin) ima najlakši posao na svijetu: on je meteorolog u Los Angelesu, gradu u kojem je vrijeme toliko predvidivo da unaprijed može snimiti svoje prognoze.

Dok se dosađuje svojim poslom, životom i vezom s dugogodišnjom djevojkom Trudi (Marilu Henner), Harris na autocesti uočava tajne poruke koje ga navode da započne romansu s britanskom novinarkom (Victoria Tennant) i ispraznom mladom manekenkom (Sarah Jessica Parker)."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.