Donosimo vam 10 zanimljivosti o Isijavanju koje možda niste znali

Screenshot: Youtube/Warner Bros.

FILM Isijavanje, koji je režirao Stanley Kubrick, jedan je od najpoznatijih horor filmova svih vremena. Film je nastao kao adaptacija istoimene knjige Stephena Kinga, ali u procesu adaptacije Kubrick je dodao mnoge preinake, zbog čega ima drukčiji ton od romana.

Isijavanje je poznato po svojoj bogatoj simbolici i slojevitoj naraciji, što ga čini predmetom brojnih teorija i interpretacija. Film je postigao velik uspjeh kod kritičara i kod publike, zahvaljujući njegovoj mračnoj atmosferi, iznimnoj režiji i izvanrednom glumačkom ansamblu, koji čine Jack Nicholson, Shelley Duvall i Danny Lloyd.

Na 43. godišnjicu premijere ovog filma otkrit ćemo 10 zanimljivih činjenica za koje možda niste čuli. 

Stanley Kubrick nije bio upoznat s frazom “Here’s Johnny!”

Većina obožavatelja filma zna da je Jack Nicholson improvizirao rečenicu “Here’s Johnny!”, koja je preuzeta iz emisije The Tonight Show with Johnny Carson. No, prema Screen Rantu, Stanley Kubrick, koji je živio u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se Tonight Show nije emitirao, nije čuo za tu uzrečicu, pa je bio zbunjen kada je Nicholson improvizirao tijekom najintenzivnije scene u Isijavanju. Režiser je čak razmišljao o njenom uklanjanju iz filma. Srećom, odustao je od te ideje i rečenica se našla u konačnoj verziji i danas je jedan od najpoznatijih filmskih citata svih vremena. 

Snijeg u labirintu je bio napravljen od 900 tona soli i samljevenog stiropora

Potjera kroz snježni labirint na kraju filma je jedan je od najupečatljivijih završnih prizora u povijesti horora. Fenomenalno je realizirana, s kamerom, svjetlom, scenografijom i montažom koji savršeno djeluju zajedno kako bi dočarali teror, ali i hladnoću. Prilikom gledanja te scene, čini se kao da osjećate hladnoću, kao da ste zaista tamo u smrznutom snijegu. Ali, ispostavilo se da snijeg nije bio pravi - filmska ekipa je napunila labirint s 900 tona soli i samljevenog stiropora.

Danny Lloyd je improvizirao pričanje s prstom 

Kada god Danny Torrance razgovara sa svojim imaginarnim prijateljem Tonyjem, on drži prst u zraku. Ispostavilo se da to nije bilo u originalnom scenariju. Dječji glumac Danny Lloyd sam je odlučio držati prst u zraku tijekom prve audicije za film. Kubricku se ideja toliko svidjela da je Lloydu dao ulogu i uključio njegovu improvizaciju u konačni proizvod. 

Jack Nicholson je jeo samo sendviče sa sirom prije produkcije

Da bi izgledao ogorčeno i bijesno, kao što je njegov lik Jack Torrance trebao izgledati tijekom cijelog filma, Jack Nicholson je dva tjedna prije početka produkcije jeo samo sendviče sa sirom. Naime, glumac stvarno ne voli sendviče sa sirom. Ovo možda zvuči čudno, ali očito je upalilo.
Nicholsonova izvedba u Isijavanju je bila fenomenalno jeziva, a dio zasluga može pripisati sendvičima sa sirom.

Produkcija scene s liftom je trajala godinu dana

Svi se sjećaju scene iz Isijavanja kada se otvore vrata lifta i krv preplavi hodnik. Iako je Stanley Kubrick bio poznat po stalnom ponavljanju scena, ovu scenu su uspjeli snimiti u samo tri pokušaja. Međutim, iza ta tri pokušaja je proces koji je trajao godinu dana. Trebalo je devet dana da hodnik i lift pripreme za scenu. Prva dva pokušaja snimanja scene se Kubricku nisu svidjela jer lažna krv nije izgledala kao prava, a budući da lift nije mjesto na kojem bi publika očekivala krv, morala je izgledati stvarno da bi scena bila uvjerljiva.

Snimanje je istraumatiziralo Shelley Duvall

Jack Nicholson je rekao da je uloga Wendy Torrance jedna od najtežih uloga s kojima se ikada susreo. Shelley Duvall je odlično odglumila Wendynu rastuću anksioznost. Njen osjećaj bespomoćnosti i očaja kada shvati da je zarobljena u hotelu i da njen suprug želi ubiti nju i njihovog sina. Nažalost, izvedba je imala negativan učinak na glumičino zdravlje. Kubrick, koji je bio poznat kao izrazito zahtjevan redatelj, psihički je zlostavljao Duvall tijekom cijelog snimanja. Glumica se toliko razboljela od stresa da joj je počela opadati kosa.

Isijavanje je jedan od prvih filmova koji su koristili Steadicam

Sredinom 70-ih u svijetu kinematografije se počeo koristiti Steadicam. Prvi filmovi koji su ga koristili uključivali su Rockyja i Maratonca, a među njima je bilo i Isijavanje. Kubrick je koristio Steadicam 

Stanley Kubrick koristio je Steadicam tijekom jezive završne sekvence u kojoj Jack sa sjekirom goni Dannyja oko živice. Kubrick je nastavio koristiti Steadicam u većini svojih kasnijih filmova jer je to sjajan način da se unesu živost i energija u kadrove. 

Stanley Kubrick sakrio je horor aspekte od mladog Dannyja Lloyda

Budući da je Danny Lloyd bio samo dijete tijekom snimanja filma i to mu je bila prva uloga, Kubrick je bio zaštitnički nastrojen prema njemu i nije mu otkrio da glumi u hororu. Naime, filmska ekipa je uvjerila Lloyda da radi na drami. Kada Wendy nosi Dannyja kroz hotel, vičući na Jacka, ona zapravo nosi lutku, kako se Lloyd ne bi našao u tako intenzivnoj sceni.

Za scenu u kojoj Nicholson kaže “Here’s Johnny!” bilo je potrebno 60 vrata

Najpoznatiji trenutak u Isijavanju je kada se Wendy zaključa u kupaonicu, a Jack počne udarati vrata sjekirom. Kada napravi dovoljno veliku rupu, gurne glavu kroz nju i viče: "Here’s Johnny!" Shelley Duvall je izjavila da se ova scena snimala tri dana, a ekipa je uništila 60 vrata prije nego što su dobili savršenu snimku.

Stephen King mrzio je film

Foto: EPA

Ovo je jedna od poznatijih zanimljivosti. Iako kritičari i publika hvale Isijavanje kao jedan od najboljih horor filmova svih vremena, Stephen King je bio nezadovoljan Kubrickovom adaptacijom. King je film nazvao "velikim, lijepim Cadillacom bez motora". Autor nije bio oduševljen promjenama koje je redatelj napravio tijekom adaptiranja. Unatoč tome, i roman i film se smatraju remek-djelima među publikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.