Francis Ford Coppola kaže da bi svi trebali pogledati ove filmove

Screenshot: YouTube/Sony Pictures

SLAVNI američki redatelj Francis Ford Coppola, najpoznatiji po remek-djelima Kum (Godfather) i Apokalipsa danas (Apocalypse Now), pridružio se filmskoj platformi Letterboxd, na kojoj je podijelio 20 filmova koje smatra neizostavnima za svakog ljubitelja filma. 

"Ovo je popis filmova koje volim i preporučujem svakom obožavatelju filma ili budućem filmašu. Ovaj popis NIJE potpun jer je takvih filmova puno - popis je neiscrpan i ide u nedogled. Zahvalan sam Letterboxdu jer mi je omogućio da podijelim ove značajne filmove i pokažem zahvalnost filmovima koji su me inspirirali", napisao je Coppola u svojoj objavi.

U nastavku smo izdvojili deset filmova s njegovog popisa.

French Cancan (1955.)

 

French Cancan je francusko-talijanska dramedija i mjuzikl u režiji Jeana Renoira. Film je smješten u Pariz krajem 19. stoljeća i prati biznismena Henrija Danglarda (Jean Gabin), koji želi oživjeti tradiciju kankana i osnovati klub Moulin Rouge. Henri odluči mladu i šarmantnu pralju Nini (Françoise Arnoul) pretvoriti u glavnu zvijezdu svog novog kluba.

The Bad Sleep Well (1960.)

Kriminalistički neo-noir film renomiranog Akire Kurosawe je napeta priča o korupciji i osveti te kritika japanske korporativne kulture. Film prati mladog muškarca (Toshiro Mifune) koji se zaposli u korumpiranoj poslijeratnoj kompaniji, u kojoj pokušava pronaći ljude koji su odgovorni za smrt njegovog oca.

Shanghai Express (1932.)

Drama Shanghai Express redatelja Josefa von Sternberga vodi nas na putovanje kroz Kinu u doba političkih nemira. Film prati britanskog kapetana Donalda Doca Harveyja koji za vrijeme Kineskog građanskog rata putuje do Šangaja brzim vlakom. No, u istom vlaku putuje i poznata prostitutka nazvana Shanghai Lily, za koju se ispostavlja da je Docova bivša ljubav.

The Ladies Man (1961.)

 

Klasična komedija Jerryja Lewisa prati mladića Herberta (Jerry Lewis) koji se, nakon bolnog prekida, odrekne svih žena, samo da bi dobio posao u pansionu u kojem se nalaze samo žene.

Tokijska priča (Tokyo Story, 1953.)

Drama Tokijska priča, koju je režirao Yasujiro Ozu, prikaz je generacijskog jaza i promjena u društvenim vrijednostima. Film prati stari bračni par koji putuje u Tokio kako bi posjetio svoju djecu, no tamo otkriva da su djeca previše zauzeta svojim životima da bi im posvetila pažnju.

Pijani od ljubavi (Punch-Drunk Love, 2002.)

 

Nekonvencionalna romantična komedija redatelja Paula Thomasa Andersona prati povučenog i socijalno anksioznog poduzetnika Barryja (Adam Sandler) koji se zaljubi u Lenu (Emily Watson), kolegicu svoje sestre. No, na putu do sreće stoje im iznuđivači koji ne prestaju ucjenjivati Barryja.

Carstvo sunca (Empire of the Sun, 1987.)

Povijesna drama Carstvo sunca, koju je režirao Steven Spielberg, temelji se na istoimenom romanu J.G. Ballarda. Film prikazuje japansku okupaciju Šangaja kroz oči privilegiranog britanskog dječaka Jamesa Grahama (Christian Bale), koji sa svojim roditeljima živi u predgrađu Šangaja. No, nakon japanske invazije James je odvojen od roditelja i mora naučiti preživljavati u kažnjeničkom logoru. 

Mjesto pod suncem (A Place in the Sun, 1951.)

 

Drama Mjesto pod suncem je mračna priča o ambiciji, ljubavi i tragičnim posljedicama loših odluka, koju je režirao George Stevens. Montgomery Clift u filmu utjelovljuje siromašnog nećaka bogatog industrijalca, koji istovremeno izlazi s dvije djevojke - skromnom tvorničkom radnicom Alice (Shelley Winters) i bogatom nasljednicom Angelom (Elizabeth Taylor).

Kralj komedije (The King of Comedy, 1982.)

Satirična crna komedija Kralj komedije redatelja Martina Scorsesea prati neuspješnog stand-up komičara Ruperta Pupkina (Robert De Niro), koji je toliko opsjednut svojim komičarskom uzorom Jerryjem Langfordom (Jerry Lewis) da ga odluči oteti. Film je kritika medija i površnosti industrije zabave.

After Hours (1985.)

 

Još jedan klasik Martina Scorsesea, crna komedija After Hours prati mladog programera iz New Yorka koji jedne večeri, nakon sastanka s ekscentričnom djevojkom, prolazi kroz niz apsurdnih i životno opasnih događaja. 

Ostatak Coppolinog popisa možete vidjeti na ovom linku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.