George Clooney ne podnosi jednog redatelja, sukobili su se na setu ratnog filma

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

PRIJE nego što je postao jedan od najpoznatijih glumaca današnjice, George Clooney glumio je u seriji ER, koja mu je donijela čak dvije nominacije za nagradu Emmy. Ipak, poznatom glumcu trebalo je vremena da se probije u svijetu filma, a jedan od filmova koji su mu pomogli na putu do svjetske slave bila je ratna crna komedija Tri kralja (Three Kings) iz 1999. godine.

Clooney je u filmu utjelovio Archieja Gatesa, kapetana specijalnih snaga, koji je uz narednike Troya Barlowa (Mark Wahlberg) i Chiefa Elgina (Ice Cube) te vojnika Conrada Viga (Spike Jonze) poslan u Irak na kraju Zaljevskog rata. Četiri vojnika uspiju se dočepati mape za koju su uvjereni da će ih odvesti do skrivenog blaga Saddama Husseina.

No u potrazi za blagom suočeni su sa surovom realnošću - očajno lokalno stanovništvo traži pomoć jer ih je američka vlada, koja ih je poticala na borbu protiv Saddama, ostavila na cjedilu.

 

Hvaljenu komediju režirao je David O. Russell, koji je u to vrijeme bio na početku svoje filmske karijere. Iako je film Tri kralja dobio pohvale kritičara i ostvario komercijalni uspjeh, produkcija filma nije prošla bez poteškoća, a vrhunac je bio sukob između Clooneyja i Russella.

Brojni problemi na setu

Kako navodi Collider, snimanje Tri kralja bilo je prožeto poteškoćama od samog početka. Osim što je Warner Bros. smanjio budžet za film, scenarist John Ridley, koji je studiju prodao scenarij nazvan Spoils of War, kasnije se žalio jer ga Russell nije uključio u produkciju.

Naime, Warner Bros. dao je Russellu scenarij za Spoils of War, a redatelj ga je zatim iskoristio kao inspiraciju tijekom pisanja Tri kralja, bez da se konzultirao s Ridleyjem. Oba scenarija kao polaznu točku imaju pljačku smještenu u vrijeme Zaljevskog rata, ali Russell tvrdi da nikada nije pročitao Ridleyjev scenarij. No Ridley se na kraju uspio izboriti za sebe i Warner Bros. je ubacio njegovo ime u završnu špicu.

Nadalje, George Clooney nije ni trebao glumiti u filmu. Russell je odbio dati tako važnu ulogu televizijskom glumcu i inzistirao je na tome da kapetana Archieja Gatesa glumi Nicholas Cage. Clooney je imao sreće jer je Cage u to vrijeme radio na filmu Martina Scorsesea, zbog čega mu je Russell odlučio dati šansu.

Fizički sukob između glumca i redatelja

Vrhunac problema na setu bile su svađe između Clooneyja i Russella, a razlog njihovih svađa bilo je Russellovo ponašanje prema statistima. Nakon što je jedan statist dobio epileptički napadaj tijekom snimanja, Clooney mu je odmah priskočio u pomoć, dok je Russell ravnodušno nastavio s poslom. Glumac je zatim kritizirao redatelja jer nije bio zainteresiran za dobrobit drugih.

Drugom prilikom, jedan statist trebao je baciti Ice Cubea na pod, ali mu to nije polazilo za rukom pa je Russell počeo prigovarati. Clooney je smatrao da je redatelj pregrub prema statistu, a njihova svađa dovela je do fizičkog sukoba.

George Clooney i David O. Russell Foto: EPA

Producent Charles Roven u intervjuu za The Hollywood Reporter objasnio je da iza sukoba stoji mali nesporazum jer je Russell vikao kako bi ga statist bolje čuo na prilično kaotičnom i glasnom filmskom setu.

No Clooney je mislio da redatelj napada njegovog kolegu, zbog čega je odmah dotrčao u pomoć. Russell mu je zatim počeo prigovarati jer je Clooney zaboravljao svoje rečenice tijekom snimanja, a njegov komentar doveo je do manjeg fizičkog obračuna. Producent ih je morao razdvojiti.

Iako je Russell kasnije tvrdio da nije bilo nikakve tučnjave, Clooney je u jednom intervjuu za EW izjavio da se potukao s redateljem kako bi pomogao statistu.

Clooney i Russell od tada nisu surađivali, ali film Tri kralja imao je pozitivan utjecaj na njihove karijere. Clooney se godinu dana nakon premijere filma pojavio u svjetskom hitu Oceanovih 11. S druge strane, Russell je godinama kasnije režirao tri kritički uspješna filma - Boksač (The Fighter), U dobru i u zlu (Silver Linings Playbook) i Američki varalice (American Hustle).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.