George R.R. Martin kaže da je ovo jedan od najboljih fantastičnih filmova u povijesti

Screenshot: YouTube/Paramount Pictures

KADA je riječ o književnoj fantastici, malo koji pisac se može pohvaliti slavom i prestižom koje ima George R.R. Martin, tvorac serijala Pjesma leda i vatre, na kojem je bazirana legendarna serija Igra prijestolja.

Budući da je Martinov serijal obilježen nasiljem, provokativnim scenama i moralno kompleksnim likovima, mnoge bi obožavatelje moglo iznenaditi da je slavni pisac veliki fan jednog Disneyjevog filma.

Prema časopisu Far Out, Martin je tijekom intervjua za The Daily Beast svrstao Dragonslayer iz 1981. godine među svoje najdraže fantastične filmove. 

Riječ je o filmu redatelja Matthewa Robbinsa, u kojem glavne uloge igraju Peter MacNicol, Ralph Richardson, John Hallam i Caitlin Clarke. Dragonslayer je pratio mladog čarobnjaka u srednjovjekovnom kraljevstvu, koji pokušava stati na kraj zlom zmaju, Vermithraxu Pejorativeu.

 

"Značajno se izdvaja od većine Disneyjevih igranih filmova iz tog razdoblja", izjavio je Martin. "Iznenađujuće je mračan i nudi nekoliko zanimljivih preokreta." 

Pisac je također dodao da je Vermithrax Pejorative "najbolji zmaj koji je ikada stavljen na film" i da ima "najbolje ime". Martinu se svidio i čarobnjak Ulrich of Cragganmore, kojeg je nazvao "najboljim filmskim čarobnjakom svih vremena, sve dok Ian McKellen nije obukao čarobnjački šešir".

Martin je glavnog junaka, Galena Brandwardyna, opisao kao  "poštenog, pjegavog i nespretnog čarobnjakovog pomoćnika", a za zlikovce je rekao da su "prikazani u nijansama sive. S njihove točke gledišta, oni su heroji koji rade ono što je potrebno da bi spasili svijet. Čak i Vermithrax ima uvjerljive motive."

Unatoč Martinovim riječima hvale, Dragonslayer nije bio komercijalno uspješan, zbog čega nije uspio vratiti ni troškove budžeta. No, pozitivne kritike i dvije nominacije za Oscara pomogle su mu da s godinama postane klasik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.