Gledatelji pišu da im je ovaj film obilježio djetinjstvo. Sjećate li ga se?

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

IAKO je imala premijeru davne 1993. godine, fantastična drama Tajni vrt (The Secret Garden) poljske redateljice Agnieszke Holland i dalje živi u sjećanjima brojnih obožavatelja diljem svijeta.

Jedna ljubiteljica povijesnih filmova na Redditu je započela raspravu o Tajnom vrtu kada je napisala da je to vjerojatno najdraži film iz djetinjstva gotovo svakoj osobi koja je odrastala u devedesetima.

Tajni vrt je adaptacija istoimenog romana iz 1911. godine koji je napisala Frances Hodgson Burnett. Scenarij za film napisala je Caroline Thompson, scenaristica Edwarda Škarorukog (Edward Scissorhands) i Mrtve nevjeste (Corpse Bride).

U filmu glume Kate Maberly, Heydon Prowse, Andrew Knott, John Lynch, Irene Jacob i nedavno preminula Maggie Smith.

O čemu se radi u filmu?

Smještena na početak 20. stoljeća, priča prati desetogodišnju djevojčicu Mary Lennox (Maberly) koja je s roditeljima živjela u Britanskoj Indiji. Budući da je bila neželjeno i zanemareno dijete, Mary je postala ohola i nije pokazivala svoje prave emocije.

Nakon što su joj roditelji poginuli u potresu, poslana je na raskošno viktorijansko imanje svog tetka Archibalda Cravena (Lynch) koje se nalazi u Yorkshireu, u Engleskoj. Archibald je većinu vremena odsutan s imanja jer oplakuje svoju pokojnu ženu Liliju (Jacob), pa se o Mary brine stroga kućepaziteljica, gospođa Medlock (Smith).

Jednog dana Mary na imanju otkriva zapušten vrt svoje tetke koji je bio zaključan i ostavljen da propadne nakon njezine smrti. Uz pomoć lokalnog dječaka Dickona (Knott), sina jedne služavke, Mary počinje uređivati vrt za koji se ispostavi da ima čarobne moći.

"Film koji bi trebalo pogledati svako dijete"

Britanski filmski institut svrstao je Tajni vrt na popis filmova koje bi svi trebali pogledati do svoje četrnaeste godine. Iako nije ostvario velik financijski uspjeh na kinoblagajnama (zaradio je oko 40 milijuna dolara na budžetu od 18 milijuna), bio je hit među kritičarima.

Na Metacriticu ima ocjenu 74, a na Rotten Tomatoesu 89% na temelju recenzija filmskih kritičara.

Korisnici Reddita u raspravi su pisali da im je ovaj film obilježio odrastanje te da ih uz njega vežu samo najljepša sjećanja.

"Moj najdraži film! Moje djetinjstvo je nezamislivo bez ovog filma i Male princeze", napisala je jedna korisnica na Redditu.

"Moj otac je rijetko bio prisutan kada sam odrastala. Majka i ja gledale smo ovaj film subotom navečer. Recitirale bismo citate i pričale o najdražim trenucima iz filma uz najdraže slatkiše. I danas se prisjećamo citata ili pričamo o mjestima i događajima koji nas podsjećaju na Tajni vrt. Film je stvarno dragocjen", dodala je druga.

"Upravo sam pogledao ovaj film sa svojom djecom. Predivan je kao i inače", napisao je treći korisnik, a četvrti je dodao: "Ovaj film je tako prekrasan. To mi je jedan od favorita iz djetinjstva."

Film Tajni vrt u Hrvatskoj se može kupiti ili posuditi preko aplikacije Google TV.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.