Humphrey Bogart odbio je glavnu ulogu u jednom od najvećih hitova starog Hollywooda

Screenshot: YouTube/Columbia Pictures

AMERIČKI film noir Gilda, redatelja Charlesa Vidora, ostao je zapamćen kao jedan od najvećih klasika zlatnog doba Hollywooda.

Smješten u Buenos Airesu nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata, film prati američkog kockara Johnnyja (Glenn Ford) koji zarađuje varanjem u argentinskim kasinima. Johnny uspijeva privući pažnju bogatog vlasnika kockarnice Mundsona (George Macready), koji mu odluči dati posao. No, problemi nastaju kada Johnny dozna da je Mundson oženio njegovu bivšu djevojku Gildu, koju je utjelovila neponovljiva Rita Hayworth.

Film Gilda svojevremeno je podijelio kritičare, ali s godinama je stekao kultni status, zbog čega se danas svrstava među najbolje filmove prošlog stoljeća. Za popularnost filma uvelike je zaslužna Rita Hayworth, koja je u ulozi neshvaćene femme fatale ukrala svu pažnju čim je ušetala na scenu.

Glavnu ulogu u Gildi trebao je igrati velikan starog Hollywooda

Glumičina magnetska privlačnost je razlog zašto je glumac kojeg su nazivali ikonom starog Hollywooda odbio igrati glavnu ulogu u Gildi.

Premda je Glenn Ford u to vrijeme bio relativno popularan, pogotovo kada uzmemo u obzir činjenicu da je zbog rata uzeo kratku pauzu od glume, on nije bio prvi izbor za ulogu Johnnyja. Uz Ritu Hayworth, producenti su na velikom platnu htjeli vidjeti Humphreyja Bogarta, najveću "box-office" zvijezdu svog vremena.

Gilda je prvotno trebala biti kriminalistička priča o seksualno oslobođenoj ženi koja započinje vezu s traumatiziranim veteranom, no ta verzija priče nije bila u skladu s Haysovim kodeksom. Scenarij je promijenjen nakon što se projektu priključila izvršna producentica Virginia Van Upp.

Ford nije prošao nezamijećeno

Van Upp je poslala kopiju scenarija Bogartu koji je trebao glumiti Johnnyja. Kako navodi Collider, Bogart je odbio ulogu jer je vjerovao da će Hayworth pokupiti svu pažnju te da će to ostaviti njegovog lika u pozadini.

Bogartova kritika inspirirala je Van Upp i scenarista Mariona Parsonetta koji su zatim odlučili ponovo prepraviti priču kako bi što veći fokus bio na liku Gilde, što nije bilo tipično za klasični film noir. Njihova genijalna odluka dovela je do nastanka velikog filmskog hita.

Osim toga, iako je Hayworth bila izvanredna, ni Ford nije prošao nezamijećeno - Gilda mu je pomogla da zacementira status filmske zvijezde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.