Jeff Bridges glumio je u mnogim filmskim hitovima, ali samo jedan ima 100% na RT-u

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/Columbia Pictures

JEFF Bridges, renomirani američki glumac, poznat po brojnim kultnim ulogama, iza sebe ima bogatu karijeru, koja se proteže kroz sedam desetljeća, i niz prestižnih nagrada, od BAFTA-e do Oscara.

Premda ga većina obožavatelja najbolje zna po ulozi Jeffreyja Dudea Lebowskog u poznatoj kriminalističkoj komediji braće Coen Veliki Lebowski (The Big Lebowski), kao i po ulogama u filmovima Ludo srce (Crazy Heart), Čovjek zvan Hrabrost (True Grit) i Sve ili ništa (Hell or High Water), najbolje ocijenjeni igrani film u njegovoj karijeri je jedan zaboravljeni klasik.

Riječ je o sportskoj drami Grad izobilja (Fat City) iz 1972. godine koja na Rotten Tomatoesu ima savršenih 100 posto. Film je režirao velikan zlatnog doba Hollywooda John Huston, redatelj Malteškog sokola (The Maltese Falcon), Blaga Sierra Madre (The Treasure of Sierra Madre) i Džungle na asfaltu (The Asphalt Jungle).

O čemu je film?

Scenarij za Grad izobilja napisao je Leonard Gardner, autor istoimenog romana prema kojem je snimljen film. Film prati dvojicu boksača iz Stocktona u Kaliforniji i njihovu borbu sa siromaštvom i osobnim demonima.

Stacy Keach utjelovio je boksača Billyja Tullyja, čija je karijera na izmaku. Billy je alkoholičar koji ne može pronaći posao i čiji je život u rasulu otkako ga je napustila supruga. Motivaciju za boks vraćaju mu treninzi s talentiranim tinejdžerom Erniejem Mungerom, kojeg je utjelovio Bridges.

Iako ima samo 18 godina, Ernieja također muče životni problemi. Nakon što mu djevojka zatrudni, mladić je prisiljen na brak i mora ostaviti svoje želje po strani kako bi se pripremio za očinstvo.

Bridges nije bio prvi izbor za film

Kada je Huston krenuo tražiti glumce za Grad izobilja, u ulozi Ernieja Mungera vidio je Beaua Bridgesa, Jeffovog starijeg brata. No, stariji Bridges vjerovao je da nije dovoljno mlad za takvu ulogu pa je redatelju preporučio mlađeg brata koji je iza sebe već imao jednu nominaciju za Oscara.

Iako se Grad izobilja rijetko spominje, riječ je o kvalitetnom filmu koji ne uljepšava surovu stvarnost i kompleksne likove prikazuje uz dozu suosjećanja i razumijevanja. Kritičari su posebno pohvalili glumačke izvedbe, a glumica Susan Tyrell, koja je igrala jednu od sporednih uloga, dobila je nominaciju za Oscara.

Poznati kritičar Roger Ebert izjavio je da je Grad izobilja jedan od najboljih filmova u Hustonovoj karijeri.

"Neki kritičari Grada izobilja smatraju da je film previše monoton, previše jednoličan. No, ovakav materijal nije potrebno uljepšavati", izjavio je Ebert.

"U životima ovih ljudi jednostavno neće biti nikakvog zapleta, vrhunca ili raspleta: Samo nekoliko trenutaka posuđene nade, koja se u to vrijeme ni ne čini vrijednom spomena", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.