Jeziva istinita priča na Netflixu: Kako je Promatrač zagorčao život jednoj obitelji

Foto: Press

"ZLOKOBNA pisma. Čudni susjedi. Prijetnje. Obitelj useljava u kuću iz snova u predgrađu, samo da bi otkrili da su naslijedili noćnu moru", opis je nove Netflixove serije The Watcher. Nakon što je mnoge gledatelje šokirala serija o serijskom ubojici Jeffreyju Dahmeru, na Netflix je stigla još jedna jeziva serija koja se temelji na istinitoj priči.

Oprez! Tekst sadrži spoilere

Od danas će na Netflixu biti dostupna serija The Watcher, a trailer je objavljen krajem rujna i pregledan je 1.5 milijuna puta.

 

"Nakon što se obitelj Broaddus useli u ono što je trebao biti njihov dom iz snova u predgrađu, to ubrzo postane pravi pakao. Zlokobna pisma nekoga tko sebe naziva Promatrač samo su početak priče dok tajne susjedstva izlaze na vidjelo. Inspirirana je istinitom pričom o zloglasnoj kući Watcher u New Jerseyju", glasi opis serije.

Kreator zaslužan za seriju o Dahmeru

Kreator serije je svima već poznati Ryan Murphy, koji je zaslužan za mini seriju Dahmer-Monster: The Jeffrey Dahmer Story, kao i za brojne zastrašujuće pripovijesti kao što su American Horror Story, American Crime Story i Scream Queens. U seriji glume Naomi Watts, Bobby Cannavale, Jennifer Coolidge i Mia Farrow.

Serija se temelji na članku New York Magazina iz 2018. godine u kojem se detaljno opisuje istinita priča o obitelji Broaddus, koja je kupila kuću u Westfieldu u koju su brzo počela stizati uznemirujuća pisma. Pisma su postajala sve nasilnija i šokantnija, a obitelj je proživjela brojne šokove i traume.

Istinita priča iza serije The Watcher

Sve je krenulo 2014. godine, kada su se Maria i Derek Broaddus sa svojih troje djece krenuli useliti u kuću iz snova. Čim su kupili kuću, stiglo je prvo pismo koje im je utjeralo strah u kosti.

"Tko sam ja? Stotine i stotine automobila svaki dan prolaze kroz ovu ulicu, možda sam ja u jednom od njih. Pogledajte kroz prozore u sve te ljude koji svaki dan prolaze pokraj kuće. Možda sam ja jedan od njih.

Imate djecu, vidio sam ih. Dosad sam ih prebrojao troje. Možete li ispuniti kuću mladom krvlju kako sam poželio? To je dobro za mene. Je li vaša stara kuća bila premalena za obitelj koja raste? Ili je pohlepa bila to što me dovelo do vaše djece? Kad saznam njihova imena, pozvat ću ih k sebi", pisalo je u prvom pismu koje je potpisao The Watcher.

Uznemirujući detalji pisama

Obitelj se obratila policiji, a dva tjedna poslije stiglo je novo pismo, koje je uključivalo uznemirujuće detalje o njima poput njihovih prezimena, redoslijeda kojim su im djeca rođena te nadimaka djece. Stil pisanja bio je jednako mračan kao i u prvom pismu.

Istraga koju je policija pokrenula trajala je godinu dana, no ništa nije otkriveno. Derek je obolio od depresije, a Maria od PTSP-a. Oboje su patili od paranoje zbog pisama koja su im stizala. Pokušali su prodati kuću, no bezuspješno jer su se već proširile glasine.

Tužili su i prethodne vlasnike kuće, obitelj Woods, jer im nisu rekli za uznemirujuća pisma. No tužba je odbačena jer su Woodsi priznali da su dobili samo jedno pismo. Dvije godine nakon prvog pisma jedan par je unajmio njihovu kuću pod uvjetom da mogu odustati od života tamo ako pisma nastave stizati.

Naravno, stiglo je novo pismo naslovljeno na "podlog i zlobnog Dereka i njegovu djevojku Mariju" te je bilo ispunjeno prijetnjama koje su prestrašile nove podstanare. Oni su ipak odlučili ostati u kući pod uvjetom da se instaliraju nadzorne kamere, što je i učinjeno.

Policija nije pronašla osobu koja je slala pisma

Nakon opsežne policijske istrage Promatrač nije pronađen niti je postojao ikakav digitalni trag. Na pismima nije bilo otisaka prstiju, a iako su uspjeli izdvojiti uzorke sline s omotnice pisma, policija je uspjela utvrditi samo da je riječ o ženskoj osobi. Većina susjeda dala je uzorke sline za usporedbu, ali nijedan se nije podudarao.

Policija je tada izdvojila tri osumnjičenika: anonimnog muškarca pod nadimkom The Gamer, koji je igrao videoigru The Watcher, Michaela Langforda, koji je volio promatrati svoje susjede, te samu obitelj Broaddus, za koju su posumnjali da su se predomislili oko kupnje i tako pokušali raskinuti ugovor.

"Maria je bila jako uznemirena svaki put kad sam je vidio. Tresla se. Mogu vam reći sljedeće: Ako je Maria Broaddus glumila, trebala bi u filmu igrati samu sebe", rekao je istražitelj Vince Gagliardi, koji se bavio ovim slučajem. Za nijednu od navedenih teorija nije postojao dokaz, pa počinitelj nikada nije pronađen.

Naposljetku prodali kuću po puno manjoj cijeni

Obitelj je u ožujku 2019. napokon prodala kuću, ali za znatno manje novca. Kupili su je za 1.35 milijuna dolara, a prodali za 959 tisuća dolara. 

"Želimo vam samo mir i tišinu za koje smo jednom sanjali da ćemo doživjeti u ovoj kući", napisali su u poruci novim kupcima te im ostavili fotografiju s uzorkom Promatračeva rukopisa za slučaj da pisma ponovno krenu dolaziti, no novi vlasnici zasad nisu dobili nijedno pismo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.