Kritičari su ova dva filma Alaina Delona ocijenili sa savršenih 100%

Screenshot: Youtube

PREMINUO je Alain Delon. Imao je 88 godina. Bio je kazališni i filmski glumac, redatelj i scenarist. Bio je ikona francuskog i svjetskog filma.

Karijeru je započeo 1957. godine i ubrzo postao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu Delon tumači u kriminalističkom filmu U zenitu sunca, a svjetsku slavu stječe 1960. ulogom u filmu Rocco i njegova braća. Među najznačajnijim filmovima u kojima je glumio još su Borsalino, Gepard, Sicilijanski klan, Policajac... U karijeri je glumio u čak 90 filmova, što je impresivna brojka kojom se mogu pohvaliti rijetke zvijezde.

Ipak, kritičari su samo dva njegova filma ocijenili sa savršenih 100% na Rotten Tomatoesu. To su Gospodin Klein (Mr. Klein) i Samuraj (Le Samouraï).

Gospodin Klein je 1977. nagrađen Cesarom za najbolji film i najboljeg redatelja, a godinu ranije je na festivalu u Cannesu 1976. nominiran za Zlatnu palmu. Radnja se odvija u Parizu 1942. godine, gdje Robert Klein ne vidi ništa loše u zbivanjima u okupiranoj Francuskoj. Ima lijep stan, ljubavnicu, posao koji cvjeta. Židovi suočeni s francuskim zakonima u očaju rasprodaju sve vrijedne predmete koje imaju, a g. Klein se bavi njihovim otkupom. Njegov lagodni život je prekinut kad shvati da u Parizu postoji još jedan Robert Klein koji je Židov.

 

Samuraja se svrstava među filmske klasike. Delon u njemu glumi plaćenog ubojicu Jefa Costella, perfekcionista koji uvijek pažljivo planira svoja ubojstva i kojeg nikad ne ulove. Međutim, jedne noći nakon što ubije vlasnika noćnog kluba shvati da je imao svjedoke. Svi pokušaji da izmisli alibi padaju u vodu i osjeća kako je sve više stjeran u kut iz kojeg nema izlaza.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.