Kurt Russell o akcijskom trileru iz 90-ih: Najbolja stvar koju sam napravio

Screenshot: YouTube/Universal Pictures

PREMDA ga danas najbolje znamo po kultnim klasicima Stvar (The Thing), Velika nevolja u Kineskoj četvrti (Big Trouble in Little China) i Bijeg iz New Yorka (Escape from New York), Kurt Russell smatra da je jedan od najboljih filmova u njegovoj karijeri akcijski triler Vatrene kacige (Backdraft) iz 1991. godine.

"Ovo je najbolja stvar koju sam ikada napravio. Stvarno sam se naradio za ovo", rekao je glumac o trileru tijekom intervjua za Entertainment Weekly.

Glumac je u filmu utjelovio zapovjednika vatrogasne postrojbe u Chicagu Stephena "Bulla" McCaffreyja, koji sa svojim mlađim bratom Brianom (William Baldwin) mora uloviti čovjeka odgovornog za seriju podmetnutih požara u kojima su stradali ljudi. Braća McCaffrey su suparnici koji nikada nisu raščistili napete obiteljske odnose iz prošlosti, no svoje rivalstvo moraju ostaviti sa strane kako bi riješili zločin.

Sporedne uloge u filmu igraju Scott Glenn, Jennifer Jason Leigh, Rebecca De Mornay, Donald Sutherland, Robert De Niro, Jason Gedrick i J. T. Walsh.

 

Russell se tijekom snimanja izlagao opasnosti

Russell je ponosan na svoju izvedbu jer se tijekom snimanja izlagao brojnim opasnostima. Naime, film Vatrene kacige imao je odlične vizualne efekte, koji su nastali miješanjem moderne tehnologije i tradicionalnih praktičnih efekata. Mnoge scene požara nastale su zahvaljujući stručnim pirotehničarima, a glumci su u više navrata morali doći licem u lice s plamenom.   

"Imali smo protupožarne aparate i kemikalije za usporavanje gorenja te tim od deset vatrogasaca iz Chicaga, koji su u svakom trenutku bili opremljeni aparatima za gašenje požara i koji su morali povremeno intervenirati. Bez obzira na naše planove, nismo mogli znati hoće li vatra izmaknuti kontroli. To se dogodilo nekoliko puta", prisjetio se Russell u intervjuu za The Hollywood Reporter, prenosi Collider.

Glumac je dodao da su on i njegovi kolege, William Baldwin i Scott Glenn, svakodnevno dobivali opekline. 

"Ono što je Kurt radio tijekom tih požara, prestravilo me", izjavio je jednom prilikom impresionirani redatelj Ron Howard.

Trud se isplatio

Howardov akcijski triler bio je kritički i komercijalni hit. U kinima je zaradio čak 152 milijuna dolara, što ga čini jednim od najuspješnijih filmova u Russellovoj karijeri.

Osim toga, dobio je tri nominacije za Oscara, među kojima za najbolje miksanje zvuka, najbolje vizualne efekte i najbolju montažu zvuka. 

Film je 2019. dobio nastavak, Vatrene kacige 2, u kojem su uloge ponovili William Baldwin i Donald Sutherland, no bio je kritički promašaj.

Akcijski triler Vatrene kacige može se kupiti ili posuditi putem aplikacije Google TV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.