Ljubitelji filma tvrde da su ovi filmovi previše komplicirani da bi uživali u njima

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

FILMSKI obožavatelji koji posjećuju Facebook grupu Netflix Bangers prošlog su tjedna započeli raspravu o filmovima čije im radnje djeluju previše komplicirano.

Nakon što je jedna korisnica Facebooka postavila pitanje: "Koji je film uništen jer je previše kompleksan?", njezina je objava privukla gotovo tisuću komentatora.

Komplicirani filmovi često dovode do podijeljenih reakcija među gledateljima. Dok ih jedni smatraju remek-djelima zbog složenih narativnih struktura ili filozofskih tema koje obrađuju, drugi ih upravo zbog toga izbjegavaju jer se ne mogu opustiti i uživati u takvim filmovima.

U nastavku smo složili popis filmova za koje je velik broj članova grupe rekao da su previše komplicirani. Slažete li se s njima?

Početak (Inception, 2010)

Znanstvenofantastični film Christophera Nolana prati lopova Doma Cobba (Leonardo DiCaprio) koji kroz snove ulazi u podsvijest svojih meta kako bi ukrao korisne podatke. 

Budući da se film bavi lucidnim snovima, priča može postati komplicirana u dijelovima koji prikazuju snove unutar snova ili pomiču granicu između stvarnosti i jave. Mnoge je gledatelje posebno zbunila posljednja scena filma jer nisu sigurni je li se Cobb probudio ili i dalje sanja.  

Nebo boje vanilije (Vanilla Sky, 2001)

Nebo boje vanilije, psihološki triler Camerona Crowea, remake je španjolskog filma Open Your Eyes iz 1997. godine.Tom Cruise je u filmu utjelovio Davida Aamesa, bogatog vlasnika uspješne izdavačke kompanije koju je naslijedio nakon smrti svog oca.

Dok kompaniju vode ljudi koji su bili bliski njegovom ocu, David partija i uživa u samačkom životu. Tijekom jedne zabave upozna prelijepu plesačicu Sofiju (Penelope Cruz) u koju se odmah zaljubi. No, problemi nastanu kada Davidova prijateljica s povlasticama Julie (Cameron Diaz) postane ljubomorna na Sofiju. Kako bi mu se osvetila, Julie namjerno skrivi prometnu nesreću koja ga unakazi.

David se nakon nesreće probudi u zatvoru s maskom na licu i nije mu jasno što se događa. Njegov život polako se pretvara u seriju neobjašnjivih bizarnih iskustava.

Film Nebo boje vanilije podijelio je publiku. Mnogi su rekli da im film djeluje zbunjujuće jer miješa nekoliko žanrova, a radnju dodatnu kompliciraju halucinacije glavnog lika.

"Do današnjeg dana mi nije jasno što sam pogledala i nemam nikakvu želju ponovno gledati taj film", napisala je jedna korisnica Facebooka.

Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once, 2022)

Znanstvenofantastični film Sve u isto vrijeme redatelja Daniela Kwana i Daniela Scheinerta prati kinesku imigranticu Evelyn (Michelle Yeoh) koja sa svojom obitelji živi u Kaliforniji, gdje vodi praonicu rublja. Evelyn je pod stresom jer joj posao propada, a ne pomažu joj ni napeti odnosi s mužem Waymondom (Ke Huy Quan) i kćeri Joy (Stephanie Hsu).

Dok joj porezna revizorka Deirdre (Jamie Lee Curtis) pokušava zatvoriti praonicu, Evelyn završava u multiverzumu u kojem doznaje kako bi joj život mogao izgledati da je donosila drukčije odluke. Istovremeno mora stati na kraj alternativnoj verziji svoje kćeri koja pokušava uništiti cijeli svemir. 

Iako je film osvojio čak sedam Oscara i pokupio brojne pohvale zbog jedinstvene kreativne vizije i odličnih glumačkih izvedbi, neki gledatelji pišu da im je previše kaotičan i da im je teško pratiti radnju.

Matrix (1999)

Ovaj kultni klasik u režiji sestara Wachowski smješten je u distopijsku budućnost u kojoj je čovječanstvo zatočeno u simulaciji dok njihova tijela iskorištava zla umjetna inteligencija kojoj je potrebna energija.

Nakon što haker Neo (Keanu Reeves) dozna kako funkcionira svijet u kojem živi, on odlučuje stati na kraj strojevima koji su porobili čovječanstvo. U tome mu pomaže grupa pobunjenika koju predvodi Morpheus (Laurence Fishburne).

Znanstvenofantastični klasik i dalje je tema brojnih rasprava jer istražuje filozofska pitanja o stvarnosti, tehnologiji i ljudskoj prirodi. Iako su mnogima privlačne akcijske scene, neke gledatelje zbunile su filozofske teme koje se obrađuju u filmu.

"Gledala sam ovaj film s ljudima koji su mi pokušali objasniti svaki dio, ali mi i dalje nije jasno što se događa", napisala je jedna gledateljica.

Tenet (2020)

Tenet je još jedno djelo Christophera Nolana koje je mnogima zadalo glavobolje. Znanstvenofantastični triler prati tajnog agenta (John David Washington) koji putuje kroz vrijeme kako bi zaustavio treći svjetski rat.

Za razliku od Nolanovih prijašnjih ostvarenja, Tenet je podijelio kritičare i smatra se jednim od lošijih filmova u njegovoj karijeri. Na Rotten Tomatoesu ima ocjenu 69 posto. Film je mnogima kompliciran zbog raznih preokreta i načina na koji prikazuje putovanje kroz vrijeme.

"Ovo je odličan film, ali slažem se da je jako kompliciran", napisao je jedan gledatelj na Facebooku.

In the Tall Grass (2019)

Netflixova adaptacija novele Stephena Kinga i Joea Hilla razočarala je gledatelje. Film prati brata Cala (Avery Whitted) i sestru Becky (Laysla De Oliveira) koji putuju u San Diego, ali putem se odluče zaustaviti pored polja visoke trave jer su čuli dječaka (Will Buie Jr.) koji traži pomoć. No, kada uđu u polje, Cal i Becky brzo shvate da vrijeme i prostor teku drukčije dok su u visokoj travi.

Film je bio promašaj među kritičarima i publikom, a na Rotten Tomatoesu ima samo 36 posto. Obožavateljima se nije svidjelo što je u film, bez ikakvog objašnjenja, ubačen koncept putovanja kroz vrijeme jer se originalna priča ne bavi tom tematikom.

"Ovaj film je istovremeno kompliciran i nema nikakvog smisla", napisao je jedan gledatelj.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.