Meryl Streep je 2 puta osvojila Oscara za glavnu glumicu. Koji vam je film bolji?

Foto: EPA

MNOGI će se složiti da je Meryl Streep jedna od najpoznatijih i najboljih glumica današnjice. Nagrađivana glumica pojavila se u više od sedamdeset filmova, a za brojne od njih osvojila je prestižne nagrade i nominacije.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Streep je sveukupno za Oscara bila nominirana 22 puta, od čega 17 puta u kategoriji za najbolju glavnu glumicu. Od 17 nominacija u ovoj kategoriji, glumica je dva puta osvojila Oscara. 

Filmovi u kategoriji za najbolju glavnu glumicu u kojima je bila nominirana su: Žena francuskog poručnika, Silkwood, Moja Afrika, Čelični korov, Plač u tami, Razglednice iz pakla, Mostovi okruga Madison, Jedina prava stvar, Glazba mog srca, Vrag nosi Pradu, Sumnja, Julie i Julia, Kolovoz u okrugu Osage, Neslavno slavna Florence i Novine. A evo za koje je filmove osvojila zlatni kipić.

Sofijin izbor (Sophie's Choice)

Radnja američke drame redatelja Alana J. Pakule iz 1982. godine prati Meryl Streep kao Zofiju "Sophie" Zawistowsku, poljsku imigranticu u Americi koja je preživjela koncentracijske logore i ima mračnu tajnu iz prošlosti. Sada na sigurnom u Americi, Sophie dijeli pansion u Brooklynu sa svojim ljubavnim partnerom Nathanom (Kevin Kline), američkim Židovom opsjednutim Holokaustom.

Na dodjeli Oscara 1983. godine film je bio nominiran u kategorijama najbolji adaptirani scenarij, najbolja originalna glazba, najbolja fotografija, najbolji dizajn kostima te za najbolju glavnu glumicu, što je ujedno bio i jedini Oscar koji je osvojio. 

Željezna Lady (The Iron Lady)

Biografska drama Željezna Lady iz 2011. godine nastala je u režiji Phyllide Lloyd i temelji se na životu i karijeri britanske političarke i premijerke Ujedinjenog Kraljevstva Margaret Thatcher. Radnja filma prati stariju Margaret Thatcher koja razgovara sa zamišljenom prisutnošću svog nedavno preminulog supruga. Pokušava se pomiriti s njegovom smrću dok se prisjeća scena iz svojih prijašnjih godina, od vremena kada je bila mlada djevojka do godina u politici.

Željezna Lady je dobila dvije nominacije za Oscara. Osim one za glavnu glumicu, koju je osvojila Streep, druga nominacija je bila u kategoriji Oscara za najbolju šminku i frizuru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.