Morgan Freeman tvrdi da mu je jedna knjiga promijenila život

Foto: EPA

Morgan Freeman, uspješan glumac i redatelj, ističe prednosti rada na strastvenim projektima. No unatoč svojoj ljubavi prema čitanju, nikad nije sudjelovao u adaptacijama svojih omiljenih knjiga. Čudno je to s obzirom na to da su mnogi romani koje cijeni, poput Mobyja Dicka Hermana Melvillea, mnogo puta adaptirani za film i televiziju, a on nikad nije bio dio tih projekata. Freeman posebno veže Dicka uz svoju ljubav prema moru te zbog tradicije nosi zlatnu naušnicu koja pokriva troškove sprovoda u slučaju da umre na moru.

Osim toga, među njegovim omiljenim knjigama su Velika očekivanja Charlesa Dickensa i Biblija otrovnog drveća Barbare Kingsolver. Njegova ljubav prema literaturi počela je knjigom Black Beauty Anne Sewell, koju je prvi put pročitao u ranom djetinjstvu.

"To je bila prva knjiga koju sam pročitao. Zaboravio sam je li mi to preporučio knjižničar ili sam na nju naišao slučajno, ali ideja o čitanju knjige – ne stripova – bila je dio razvoja moje ljubavi prema literaturi", otkrio je za New York Post. Knjiga Black Beauty često je bila adaptirana, ali Freeman možda nije želio narušiti svoja dragocjena sjećanja iz djetinjstva vlastitom verzijom priče. 

U vrijeme kad je odrastao, čitanje je bilo jedno od rijetkih oblika zabave, a Black Beauty je postavila temelj za njegovu strast prema knjigama. Freeman zaključuje da je posebno povezan s tom knjigom jer mu je promijenila život otvorivši vrata za maštu i ljubav prema čitanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.