Na male ekrane uskoro dolazi adaptacija kultnog romana koja se snimala u Hrvatskoj

Foto: Press

LJUBITELJI krimića ove godine uživat će u televizijskoj adaptaciji kultnog kriminalističkog romana Operacija Šakal (The Day of the Jackal), koji je 1971. godine napisao Frederick Forsyth. Serija će imati deset epizoda koje će biti dostupne na streaming-servisu SkyShowtime.

Operacija Šakal je politički triler u kojem Forsyth isprepliće stvarne događaje i fikciju. Priča prati neuhvatljivog plaćenog ubojicu Šakala, koji pristaje samo na najbolje plaćene poslove. Međutim, prateći novu žrtvu, susreće sebi ravnog protivnika u liku uporne agentice britanske tajne obavještajne službe koja ga počinje loviti diljem Europe.

 

U nadolazećoj seriji Šakala je utjelovio oskarovac Eddie Redmayne. Uz njega glume Lashana Lynch kao Bianca, Úrsula Corberó kao Nuria, Charles Dance kao Timothy Winthorp, Richard Dormer kao Norman, Chukwudi Iwuji kao Osita Halcrow, Lia Williams kao Isabel Kirby, Khalid Abdalla kao Ulle Dag Charles, Eleanor Matsuura kao Zina Jansone, Jonjo O'Neill kao Edward Carver i Sule Rimi kao Paul Pullman.

Operaciju Šakal režirao je Brian Kirk, a napisao Ronan Bennett. Na seriji je radila produkcijska kompanija Carnival Film & Television, koja je producirala Downton Abbey i The Last Kingdom.

Prva televizijska adaptacija romana

Roman Operacija Šakal imao je čak tri filmske adaptacije. Najpoznatija i najuspješnija je prva adaptacija iz 1973. godine, koju je režirao Fred Zinnemann, a u kojoj glumi Edward Fox.

Druga adaptacija je indijski film August 1 iz 1988. godine, koji je bio inspiriran idejama predstavljenima u romanu, ali priča je malo promijenjena jer je radnja smještena u Indiju.

Treća adaptacija je film Šakal (The Jackal) iz 1997. godine, koji je režirao Michael Caton-Jones. No, ovaj film nema gotovo nikakve poveznice s pričom iz romana, zbog čega su Forsyth i Zinnemann inzistirali na tome da se promijeni naslov filma. Glavnu ulogu u filmu igrao je Bruce Willis.

Televizijska adaptacija, koju su naručili Sky Studios i Peacock, bit će smještena u suvremeno doba i prilagođena trenutnoj političkoj klimi.

Politička triler serija Operacija Šakal bit će dostupna od 6. prosinca na usluzi SkyShowtime.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.