Najpopularniji akcijski filmovi među različitim generacijama

Screenshot: YouTube/Warner Bros./Summit Entertainment/20th Century Studios

LJUBITELJI filma koji na Redditu posjećuju subreddit r/Letterboxd, pretprošli tjedan započeli su raspravu o najpopularnijim akcijskim filmovima među četiri različite generacije - baby boomerima, generacijom X, milenijalcima i generacijom Z.

Iako su akcijski filmovi oduvijek bili jedan od najuspješnijih filmskih žanrova, anketa koju je na subredditu r/Letterboxd započeo korisnik u/Constant-Training994 pokazuje koliko se filmski ukusi zapravo mijenjaju s vremenom. U nastavku predstavljamo četiri filma koja su skupila najviše glasova među različitim generacijama.

Baby boomeri (1946.-1964.): Prljavi Harry (Dirty Harry)

Iako su se tijekom glasanja za najpopularniji akcijski film među baby boomerima spominjali klasici kao što su serijal filmova o Jamesu Bondu, Francuska veza (The French Connection) i Bullit, najviše glasova odnio je film Prljavi Harry redatelja Dona Siegela.

Riječ je o prvom filmu u istoimenom akcijskom serijalu, u kojem Clint Eastwood glumi Harryja Callahana, inspektora policijske uprave u San Franciscu. U prvom filmu Callahan uzima stvari u svoje ruke kako bi stao na kraj opasnom zločincu, jer pravni sustav ne čini dovoljno da bi zaštitio žrtve.

Generacija X (1965.-1980.): Umri muški (Die Hard)

Korisnici Reddita koji pripadaju generaciji X dvoumili su se između filmova Umri muški i Terminator 2: Sudnji dan, ali su se naposljetku ipak odlučili za akcijski film Umri muški redatelja Johna McTiernana.

Film Umri muški prati njujorškog policajca Johna McClanea (Bruce Willis) koji na Badnjak odlazi u Los Angeles kako bi se pomirio sa svojom suprugom Holly. No planove mu poremeti teroristička organizacija koja zauzima zgradu u kojoj radi Holly. U suradnji s FBI-em, netipični akcijski heroj mora stati na kraj teroristima.

Milenijalci (1981.-1996.): Matrix (The Matrix)

Milenijalci s Reddita najviše su glasova dali znanstvenofantastičnom akcijskom filmu Matrix iz 1999. godine jer je ovaj kultni film sestara Wachowski imao utjecaj na gotovo svaki akcijski film u sljedećem desetljeću.

Keanu Reeves u filmu je utjelovio programera Nea, koji uz pomoć tajne organizacije pobunjenika pokušava stati na kraj umjetnoj inteligenciji koja je porobila čovječanstvo.

Generacija Z (1997.-2012.): John Wick

Serijal John Wick jedna je od najuspješnijih akcijskih franšiza u posljednjih desetak godina, stoga nije čudno što je zauzeo prvo mjesto među generacijom Z.

Prvi film izašao je 2014. godine i pratio je Keanua Reevesa u ulozi umirovljenog plaćenog ubojice, Johna Wicka, koji se zbog osvete vraća u svijet kriminalnog podzemlja. Film je bio toliko uspješan da je dobio još tri nastavka, a uskoro ćemo moći gledati i spin-off nazvan Ballerina, u kojem glavnu ulogu igra Ana de Armas.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.