Najznačajnije uloge u karijeri Jamesa Earla Jonesa

Screenshot: YouTube/Universal Pictures

JAMES Earl Jones, renomirani kazališni, filmski i glasovni glumac, napustio nas je u ponedjeljak u svojoj 93. godini. Jedan od najprepoznatljivijih glasova Hollywooda, glumom se bavio skoro sedam desetljeća i iza sebe je ostavio bogato umjetničko nasljeđe.

Njegov glas postao je sinonim za najpopularnije likove u popularnoj kulturi, a njegovi nastupi na pozornici i ispred kamera učvrstili su njegov status jednog od najvećih glumaca svih vremena, stoga ne čudi da je 2011. godine dobio prestižni status EGOT.

U nastavku ćemo se osvrnuti na neke od najznačajnijih uloga koje su obilježile njegovu dugogodišnju karijeru.

Dr. Strangelove (1964)

James Earl Jones filmsku karijeru je započeo manjom ulogom u jednom od najboljih filmova svih vremena - crnoj komediji Dr. Strangelove, u režiji legendarnog Stanleyja Kubricka. Glumac je u filmu utjelovio zapovjednika Lothara Zogga, člana posade bombardera B-52.

The Great White Hope (1970)

The Great White Hope je brodvejska predstava o boksaču Jacku Johnsonu koju je 1967. godine napisao Howard Sackler. Tri godine kasnije redatelj Martin Ritt adaptirao je predstavu za filmska platna. Johnsona je i u filmu i na kazališnim daskama utjelovio Jones, koji je za svoju izvedbu osvojio nagradu Tony te nominacije za Oscara i Zlatni globus.

Serijal Ratovi zvijezda

Jones je posudio glas negativcu Darth Vaderu u prvoj trilogiji Ratova zvijezda, koju čine filmovi Ratovi zvijezda IV: Nova nada (1977), Ratovi zvijezda V: Carstvo uzvraća udarac (1980) i Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija (1983). Ulogu je kasnije ponovio u spin-offu Rogue One iz 2016. godine i filmu Ratovi zvijezda IX: Uspon Skywalkera (2019).

Conan barbarin (Conan the Barbarian, 1982)

Jones je u pustolovnom filmu Johna Miliusa utjelovio negativca Thulsu Dooma, vođu zlog kulta koji je ubio Conanove (Arnold Schwarzenegger) roditelje.

Princ otkriva Ameriku (Coming to America, 1988)

U komediji Princ otkriva Ameriku, koju predvodi Eddie Murphy, Jones je utjelovio kralja fiktivne afričke države Zamunde. Istu ulogu ponovio je i u nastavku iz 2021. godine, a to mu je bio posljednji film u karijeri.

Polje snova (Field of Dreams, 1989)

U sportskom filmu Field of Dreams, adaptaciji romana Shoeless Joe, autora W. P. Kinselle, Jones je glumio uz oskarovca Kevina Costnera. Utjelovio je namrgođenog pisca i aktivista Terencea Manna koji pomaže farmeru iz Iowe (Costner) da izgradi bejzbolsko igralište.

Lov na Crveni oktobar (The Hunt for Red October, 1990)

Jones je u Lovu na Crveni oktobar glumio zamjenika direktora CIA-e i admirala Jamesa Greera. Istu ulogu ponovio je i u nastavcima filma, nazvanima Patriotske igre i Neposredna opasnost, u kojima je glumio uz Harrisona Forda, kolegu iz Ratova zvijezda.

Gabriel’s Fire (1991)

Gabriel’s Fire je kriminalistička serija u kojoj Jones utjelovljuje Gabriela Birda, bivšeg policajca koji je nepravedno osuđen na doživotni zatvor nakon što je upucao svog kolegu koji je pokušavao ubiti nevine ljude. Jones je za svoju izvedbu nagrađen Emmyjem.

Kralj lavova (The Lion King, 1994)

U Disneyjevom animiranom klasiku iz 1994. godine, legendarni glumac dao je glas Mufasi, ocu lavića Simbe. Ulogu je odlučio ponoviti i 2019. godine u igranoj adaptaciji koju je režirao Jon Favreau.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.