Novi film Makota Shinkaija osvaja srca gledatelja diljem svijeta

Screenshot: YouTube

MAKOTO Shinkai, redatelj japanskih anime filmova, kojeg često uspoređuju s legendarnim Hayaom Miyazakijem, ponovno je nadmašio samoga sebe. Njegov najnoviji anime film Suzume jednako oduševljava i gledatelje i kritičare. U nastavku donosimo zašto.

Prijašnji uspjesi

Shinkai je tijekom svoje karijere naredao hit za hitom kad su u pitanju japanski anime filmovi. Iako je njegova karijera započela u devedesetim godinama prošlog stoljeća, jedan od prvih filmova kojima je privukao pažnju internacionalne publike bila je romantična drama 5 Centimeters Per Second (2007). 

Nakon nje slijedi još jedna drama Garden of Words (2013), a sve se mijenja 2016. godine kada izlazi Your Name, dosada najpoznatiji i najbolje ocijenjeni Shinkaijev film. Your Name je postavio ton budućih filmova na kojima će redatelj raditi. 

Weathering With You (2019) je film koji je izašao prije Suzume, ali jednostavno nije uspio očarati publiku kao njegov prethodnik. 

Iako Shinkai radi filmove raznih žanrova i tema, Your Name i njegovi sljedbenici dijele istu formulu - spajaju japansku tradiciju i mitologiju s urbanom sredinom i novim tehnologijama.

Inspiracija iza filma

I Your Name i Weathering With You inspirirani su prirodnim katastrofama, ali Suzume je prvi film čija je problematika bliska redatelju. Naime, film je inspiriran razornim potresom koji se dogodio u Sendaiju 2011. godine te demografskim starenjem i padom broja stanovništva Japana.

Za Nikkei Asia Shinkai je izjavio da je u ovom filmu htio "prikazati kakav utjecaj imaju prirodne katastrofe, a ne ih samo nastaviti koristiti kao metafore". Bojao se da će s vremenom ljudi zaboraviti na tragediju koja je zadesila Japan i da bi kroz film mogao približiti taj događaj mladim ljudima.

Što se tiče pada broja stanovništva, taj problem u filmu je prikazan tako da protagonistica prolazi kroz brojne napuštene objekte diljem Japana i na taj način ih "oplakuje".

 

Tko su protagonisti filma?

Prema sažetku na IMDb-ju, film prati sedamnaestogodišnju Suzume Iwato koja živi u malom gradiću Kyushu. Ona sreće studenta Sōtu Munakatu koji traži napušteno područje "s vratima". Njih dvoje ubrzo nalaze napušteni objekt u kojem Suzume otvori jedna vrata i odjednom se počnu otvarati ostala vrata diljem Japana. Kako bi spriječili katastrofu, njih dvoje moraju naći i zatvoriti sva vrata.

Kritičari su oduševljeni

Suzume su kritičari ocijenili vrtoglavo visokom ocjenom od 95% na stranici Rotten Tomatoes, dok su mu gledatelji dali ocjenu 98%. 

"Suzume je Shinkaijev najveći, možda i najkompleksniji film dosad, a određeni dijelovi djeluju osobno jer je invocirao stvarne događaje", izjavio je jedan od kritičara. 

Iako je film pokupio brojne pozitivne kritike, našlo se i par negativnih. "U ovom filmu, kao i u svom posljednjem filmu Weathering With You, Shinkai ne može odlučiti hoće li ovo biti alegorija o klimatskim promjenama ili samo izmišljena priča koja se referira na stvarne katastrofe", piše New York Times.

Box-office hit

Prema najnovijim podacima sa stranice Crunchyroll, film je dosad zaradio 256.18 milijuna američkih dolara i trenutno drži četvrto mjesto na listi anime filmova s najvećom zaradom. Ispred njega je Your Name koji je na globalnoj razini zaradio 380 milijuna dolara.

Uzevši u obzir da film još nije izašao u svim zemljama, a na Zapadu se počeo prikazivati tek u ožujku i travnju ove godine, postoji šansa da će prestići Your Name.

Iako film trenutno nije dostupan za gledanje u Hrvatskoj, postoji šansa da će nakon nekog vremena biti dostupan na platformi Crunchyroll koja je otkupila prava za distribuiranje filma. Ako se kojim slučajem nađete u Italiji, Austriji ili Njemačkoj u bližoj budućnosti, imat ćete priliku pogledati Suzume na velikom platnu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.