Ova miniserija zauvijek je promijenila HBO, evo i zašto

Screenshot: YouTube/HBO

PRIJE tridesetak godina, na Broadwayu je prvi put prikazana predstava Anđeli u Americi (Angels in America), koju je napisao slavni dramatičar Tony Kushner. Predstava je odmah postala hit među publikom, osvojila je i niz prestižnih nagrada, od Pulitzera do nagrade Tony. 

Ogroman uspjeh predstave doveo je do nastanka HBO-ove istoimene miniserije iz 2003. godine, koja je, prema Collideru, zauvijek promijenila popularni televizijski program. 

Anđeli u Americi smješteni su u 1985. godinu, u vrijeme vladavine Ronalda Reagana, kada je SAD-om harala epidemija AIDS-a.

U središtu radnje su dva para iz New Yorka - homoseksualni ljubavnici, koji se raziđu jer je jedan od njih obolio od AIDS-a, i jedan bračni par, koji je u nesretnom braku. Njihove veze se prekidaju, a njihovi životi isprepliću, u pozadini naglih društvenih i političkih promjena s kraja 80-ih godina prošlog stoljeća.

 

Prvi pokušaji adaptacije

Kushner je u početku htio snimiti filmsku adaptaciju svoje predstave, ali dužina i kompleksnost djela nisu odgovarale filmskom formatu. Umjesto filma, HBO je odlučio predstavu adaptirati kao miniseriju, kako bi mogao ukomponirati sve dijelove sadržaja i sve dijaloge, bez ikakvih rezanja.  

Budžet od 60 milijuna dolara omogućio je produkcijskom timu da zaposli najtraženije holivudske talente te da miniseriju snima na udaljenim lokacijama, poput Hadrijanove vile u Rimu.

U miniseriji su glumili Patrick Wilson, Jeffrey Wright, Al Pacino, Meryl Streep i Emma Thompson. Anđele u Americi režirao je Mike Nichols, poznat po filmovima Diplomac i Tko se boji Virginije Woolf. Filmsku glazbu skladao je Thomas Newman, a za specijalne efekte bio je zadužen veteran Ratova zvijezda, Richard Edlund.

Screenshot: YouTube/HBO

Hvalospjevi kritičara 

HBO-ova serija pokupila je hvalospjeve kritičara i osvojila je brojne prestižne nagrade, uključujući Emmy, Zlatni globus i Grammy. Isto tako, Anđeli u Americi postali su prva serija u povijesti koja je osvojila Emmy u svih sedam glavnih kategorija, što je dosad uspjela ponoviti samo humoristična serija Schitt’s Creek. 

Anđeli u Americi označili su prekretnicu u televiziji jer su pokazali da su miniserije idealan format za prilagodbu složenih narativa. Utjecali su na produkciju visokokvalitetnih miniserija i adaptacija na televizijskim programima poput HBO-a te na streaming platformama. Dvadeset godina kasnije, Anđeli u Americi i dalje su ključno djelo u reprezentaciji LGBTQ+ osoba i osoba oboljelih od AIDS-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.