Ovaj klasik Clinta Eastwooda omiljeni je ratni film Stevena Spielberga

Foto: EPA/Screenshot: YouTube

Steven Spielberg napravio je jedan od najboljih ratnih filmova ikada snimivši Spašavanje vojnika Ryana. Iako je ovaj film bio poznat po realističnom prikazu rata, Spielbergov omiljeni film u ovom žanru bio je klasik s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. U tom filmu Eastwood je dijelio ekran s drugom superzvijezdom, Richardom Burtonom, a riječ je o klasiku Briana G. Huttona Orlovo gnijezdo.

Iako Orlovo gnijezdo nudi eksplozivne akcijske sekvence, dojam ozbiljnosti i realnosti se ne gubi. Film iz 1960-ih uključuje sjajnu postavu glumaca, a radnja se odvija u opasnom okruženju, držeći publiku u neizvjesnosti i napetosti, piše Far Out Magazine.

Priča prati Eastwooda i Burtona koji vode tim u opasnu misiju tijekom Drugog svjetskog rata, pokušavajući osloboditi američkog generala iz dobro čuvane tvrđave u alpskom selu do kojeg se može doći samo žičarom. Postoji samo jedan ulaz, ali s obzirom na sve s čim se suočavaju, možda ne postoji ni jedan izlaz. Priča postaje složena s mnogim preokretima i obmanama, ali to doprinosi zabavnosti filma.

Klasik Orlovo gnijezdo poznat je po intenzivnoj akciji i velikom broju smrti, što ga čini jedinstvenim u svom žanru. Prema Geoffu Dyeru, britanskom piscu i kritičaru poznatom po knjigama koje se bave ratom, poviješću i filmom, Spielberg ga je jednom naveo kao svoj omiljeni ratni film, cijeneći njegov brutalni prikaz.

Orlovo gnijezdo navodno nikad nije nastojao biti dokumentarac, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost kao jednog od najboljih holivudskih ratnih filmova. Zauzimanje visokog mjesta na Spielbergovom popisu doista je velika pohvala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.