Ovo su zasad najbolji filmovi 2024. godine, prema mišljenju kritičara

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

PORTAL World of Reel proveo je anketu u kojoj je sudjelovalo više od sto filmskih kritičara i stručnjaka iz svijeta filma, koji su birali najbolje filmove prve polovice 2024. godine.

Na vrhu liste našao se film Denisa Villeneuvea, Dina: Drugi dio, jedan od najvećih ovogodišnjih blockbustera. Kritičari predviđaju da bi Villeneuveov film iduće godine mogao dobiti brojne nominacije za Oscara, uključujući za najboljeg redatelja i najbolji film.

Odmah iza Dine našla se Furiosa: Pobješnjeli Max saga, redatelja Georgea Millera. Iako Furiosa nije uspjela ostvariti značajan profit na kinoblagajnama, i dalje se smatra kvalitetnim prednastavkom Divlje ceste. 

Uz Dinu: Drugi dio i Furiosu, u nastavku otkrivamo koji filmovi su skupili najviše glasova kritičara.

1. Dina: Drugi dio (Dune: Part Two) - 43 glasa

Dina: Drugi dio je nastavak epskog znanstvenofantastičnog filma iz 2021. godine, koji je režirao Denis Villeneuve. Radnja prati Paula Atreidesa koji se pokušava prilagoditi životu na Arrakisu dok traži osvetu za svog oca.

Film je vizualno spektakularan i unatoč manjim promjenama, vjerno prikazuje kompleksni svijet i ideje koje je stvorio Frank Herbert. Kritičari očekuju da će film biti jak kandidat u utrci za Oscare.

2. Furiosa: Pobješnjeli Max saga (Furiosa: Mad Max Saga) - 40 glasova

Iako nijedan nastavak Pobješnjelog Maxa ne može nadmašiti Divlju cestu, film Furiosa je dostojan prednastavak voljenog serijala. Film prikazuje odrastanje i mladost Imperatorice Furiose koja je osvojila srca gledatelja u Divljoj cesti.

George Miller vratio se svom prepoznatljivom stilu, ali ovaj put, unatoč izvanrednim akcijskim sekvencama, priča teče puno sporije jer je u glavnom fokusu razvoj Furiosinog lika. Anya Taylor-Joy, koja je utjelovila popularnu ratnicu, ne priča puno, ali zato njezine oči uvjerljivo prenose svaku emociju. Uz Taylor-Joy, pohvale za svoje izvedbe dobili su Chris Hemsworth i Tom Burke.

3. Izazivači (Challengers) - 31 glas

Redatelj Luca Guadagnino poznat je po svojim vizualno zapanjujućim i emotivno nabijenim filmovima, a drama Izazivači nije iznimka. Kroz prizmu tenisa, film istražuje složene međuljudske odnose, a u središtu svega je ljubavni trokut između trenerice Tashi (Zendaya), njezinog bivšeg dečka, tenisača Patricka (Josh O’Connor) i njezinog sadašnjeg muža, teniskog šampiona Arta (Mike Faist).

4. Hit Man - 29 glasova

Romantična crna komedija Richarda Linklatera prati povučenog profesora psihologije Garyja (Glen Powell), koji povremeno obavlja tajne misije za policiju. Nakon što policajac koji glumi lažnog plaćenog ubojicu biva suspendiran zbog policijske brutalnosti, Gary preuzima njegovu ulogu. Stvari se zakompliciraju nakon što upozna ženu Madison (Adria Arjona), koja traži ubojstvo svog muža zlostavljača.

Powell i Arjona oduševili su su gledatelje svojom kemijom, a brojni kritičari smatraju Hit Man jednom od najboljih komedija posljednjih godina.

5. Love Lies Bleeding - 28 glasova

Romantični triler redateljice Rose Glass, koja se proslavila hororom Saint Maud, prikazuje vezu između voditeljice teretane iz malog gradića, koja je ujedno i kći lokalnog kriminalca, i ambiciozne bodybuilderice koja zapne u gradiću na putu do Las Vegasa. Kroz napetu i zanimljivu priču, Love Lies Bleeding istražuje mračne strane ljubavi i opsesije.

Ostatak popisa možete vidjeti ovdje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.