Pet najpoznatijih filmova o Danu D za 80. godišnjicu invazije koja je spasila svijet

Foto: Press

NA DANAŠNJI dan obilježava se 80. godišnjica Dana D, savezničke invazije na obale Normandije u Francuskoj. Kodnog naziva Operacija Overlord označila je najveću invaziju u vojnoj povijesti i rezultirala porazom njemačkih nacističkih snaga kod Reimsa.

Deadline je izdvojio pet najboljih filmova koji govore o operaciji, ali i o akterima koji su sudjelovali u donošenju ključnih odluka, poput britanskog premijera Winstona Churchilla, koji je uputio poziv Britaniji da se pridruži invaziji. Evo koji se filmovi nalaze na njihovom popisu.

Najduži dan (The Longest Day)

Najduži dan je američki epski ratni film iz 1962. temeljen na istoimenoj knjizi Corneliusa Ryana iz 1959. godine o iskrcavanju u Normandiji na Dan D. Osim onoga što se događalo sa strane saveznika, film prikazuje i što se događalo na strani okupatora, njemačkih nacista. U njemu su glumili John Wayne, Robert Ryan, Richard Burton, Henry Fonda, Eddie Albert, Paul Anka i drugi glumci.

 

Velika crvena divizija (The Big Red One)

Ratni film Velika crvena divizija iz 1980. godine napisao je i režirao Samuel Fuller. Radnja filma pratila je narednika i četiri člana njegove pješačke jedinice koji pokušavaju preživjeti Drugi svjetski rat dok se sele iz bitke u bitku diljem Europe. U filmu su glumili Lee Marvin, Mark Hamill, Robert Carradine, Bobby Di Cicco i Kelly Ward.

Spašavanje vojnika Ryana (Saving Private Ryan)

Nagrađivani film Stevena Spielberga iz 1998. godine prati skupinu američkih vojnika nakon iskrcavanja u Normandiji. Oni odlaze iza neprijateljskih linija kako bi izvukli vojnika Ryana i sigurno ga odveli kući nakon što su sva njegova braća ubijena u ratu. Scenarij za film napisao je Robert Rodat, a u njemu su glumili Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Adam Goldberg, Vin Diesel, Ted Danson i drugi poznati glumci.

 

Churchill

Radnja povijesne drame Jonathana Teplitzkya iz 2017. godine odvija se devedeset i šest sati prije invazije na Normandiju. Prati britanskog premijera Winstona Churchilla koji se bori sa svojom suzdržanosti prema operaciji za koju vjeruje da će biti katastrofalna. Churchilla je u filmu utjelovio Brian Cox, a ostatak glumačke postave uključuje Mirandu Richardson, Johna Slatteryja, Juliana Wadhama, Ellu Purnell i druge zvijezde.

Darkest Hour

Redatelj Joe Wright zaslužan je za ratnu dramu Darkest Hour iz 2017. godine. Radnja filma odvija se tijekom svibnja 1940. godine, u trenutku u kojem sudbina Drugoga svjetskog rata ovisi o Winstonu Churchillu. On mora odlučiti hoće li pregovarati s Adolfom Hitlerom ili se boriti, znajući da bi to moglo značiti kraj Britanskog Carstva.

U filmu su glumili Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn, Ronald Pickup i Nicholas Jones. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.