Pet najuspješnijih animiranih filmskih franšiza svih vremena. Koja vam je najbolja?

Screenshot: Youtube

SUPROTNO mišljenju pojedinaca, mnogi su animirani filmovi namijenjeni i prikladni za gledatelje svih dobnih skupina. Animirane franšize često ostvaruju zavidne rezultate na kinoblagajnama, a potom nastavljaju ostvarivati dobru gledanost na streaming-servisima. 

Collider je prenio popis od čak 15 najprofitabilnijih i najuspješnijih animiranih franšiza. Na popisu se nalaze franšize Kralj lavova, Izvrnuto obrnuto (Inside Out), Madagaskar, Izbavitelji (The Incredibles), Kako izdresirati zmaja i drugi filmovi. Evo koje su najuspješnije.

Kako je Gru ukrao mjesec (Despicable Me)

Kako prenosi Collider, animirana franšiza o Gruu i njegovim malcima na kinoblagajnama zaradila je 5,533 milijarde dolara. Svaki je film dolaskom u kina ostvario odlične rezultate, a sve je započelo animiranim filmom Kako je Gru ukrao mjesec iz 2010. godine. U njemu se prati priča o muškarcu imena Gru koji, uz asistenciju svojih pomoćnika, želi postati svjetski poznat superzlikovac.

Franšiza Despicable Me ukupno je imala četiri filma, a uz njih su snimljena i dva spin-offa povezana uz Malce, odnosno Minione, koji su Gruovi najveći pomagači u ostvarivanju svih njegovih ciljeva. 

Shrek

 

Jedna od najprepoznatljivijih animiranih filmskih franšiza 21. stoljeća vjerojatno je Shrek, koji je dosad na kinoblagajnama zaradio 4,022 milijarde dolara, prema Collideru. U filmovima iz ove franšize uživaju brojna djeca i odrasli, a promijenili su način na koji se animirani filmovi izrađuju. 

Najbolje rezultate ostvario je drugi film u franšizi, koji je zaradio 928 milijuna dolara na kinoblagajnama, postavši film s najvećom zaradom 2004. godine. Ostvario je bolje rezultate od Spider-Mana 2 te Harryja Pottera i zatočenika Azkabana, koji su imali premijere u istoj godini. Prvi film franšize prati priču o ogru Shreku koji, nakon što su sva bića iz bajki protjerana u njegovu močvaru, sklapa dogovor s umišljenim lordom kako bi vratio svoju močvaru i mir. Međutim, odlazi na avanturu života koja će sve promijeniti.

Priča o igračkama (Toy Story)

Priča o igračkama jedna je od najbolje ocijenjenih animiranih franšiza dosad, u kojoj su kritičari više filmova ocijenili sa savršenih sto posto na Rotten Tomatoesu. Ovi filmovi su na kinoblagajnama ukupno zaradili 3,270 milijardi dolara. Filmovi prate priču o igračkama dječaka Andyja te njihove zanimljive i nevjerojatne avanture o kojima ljudi ništa ne znaju. 

Kako prenosi Collider, iako je posljednji film iz svijeta Priče o igračkama, Svjetlosni (Lightyear) iz 2022. godine, ostvario nešto lošije rezultate u odnosu na ostale filmove, cijela franšiza i dalje bilježi velike uspjehe. Treći film u franšizi bio je prvi animirani film koji je zaradio više od milijardu dolara, a isto je uspio i četvrti film, koji je izašao 2019. godine.

Ledeno doba (Ice Age)

 

Kao i uz filmove o Shreku, mnogi su odrastali uz filmove iz franšize Ledeno doba (Ice Age) na kojima je radio poznati Blue Sky Studios, koji je 2022. godine zatvorio svoja vrata. Franšiza Ledeno doba ukupno je imala pet filmova, prvi je izašao 2002. godine, a posljednji 2016., uz spin-off film o Bucku Wildu iz 2022. godine. Ukupno su na kinoblagajnama zaradili 3,219 milijardi dolara, prenosi Collider.

Ova popularna animirana franšiza pratila je skupinu pretpovijesnih bića koja su putovala velikim arktičkim krajolikom ledenog doba, često se nalazeći u središtu događaja koji mijenjaju svijet i živote svih oko njih. Treći i četvrti film u serijalu zaradili su preko 870 milijuna dolara na blagajnama i bili su animirani filmovi s najvećom zaradom u godinama izlaska, odnosno 2009. i 2016. godini. 

Snježno kraljevstvo (Frozen)

 

Nakon što se Snježno kraljevstvo prvi put prikazalo u kinima 2013. godine, film je zaludio djecu diljem svijeta. Franšiza Snježno kraljevstvo postala je svjetski fenomen te ljude opčinila svojim zaraznim pjesmama, pričom o ljubavi između obitelji i moćnim likovima. Priča prati sestre Annu i Elsu koje žive u kraljevstvu Arendelle. Elsa je starija princeza koja nakon smrti svojih roditelja postaje kraljica, ali ima čarobne moći koje skriva cijeli život od svih, uključujući i svoju sestru Annu, koja samo želi opet biti bliska s Elsom.

Dosad su objavljena dva filma iz franšize koji su na kinoblagajnama ukupno zaradili 2,743 milijarde dolara, a iz Disneyja su otkrili kako će treći film biti objavljen 2027. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.