Prije 30 godina prvi put je prikazan film koji je promijenio svijet kinematografije

Screenshot: Youtube

Prije 30 godina, 14. listopada, Pakleni šund prikazan je prvi put i ostavio je neizbrisiv trag u povijesti filma. Ova kultna crna komedija, nastala iz kreativnog uma Quentina Tarantina, u samo nekoliko godina postala je simbol neovisne kinematografije, film koji je svojom nelinearnom pričom i hrabrim pristupom osvježio tadašnju filmsku scenu.

Ideja za Pakleni šund rodila se u kasnim 80-ima, dok su Tarantino i njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik Roger Avary zajedno radili u videoteci u južnoj Kaliforniji. Originalno zamišljen kao antologija, film se razvio u smionu nelinearnu avanturu koja kombinira humor i nasilje na jedinstven način. Zahvaljujući uspjehu ovog filma, John Travolta se vratio u vrh filmske industrije, a Samuel L. Jackson stekao je status velike zvijezde.

O čemu se radi u filmu?

Pumpkin (Tim Roth) i Honey Bunny (Amanda Plummer) dvoje su lopova koji, jedući u gostionici, odluče da je najbolja stvar koju mogu napraviti opljačkati je. Vincent Vega (John Travolta) i Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) plaćeni su ubojice koji rade za Marcellusa Wallacea (Ving Rhames). Dobili su zadatak da svome šefu vrate ukradenu posebnu i vrlo tajanstvenu aktovku.

Vincent, po Wallaceovu nalogu, mora izvesti njegovu suprugu Miu (Uma Thurman) na večeru u grad dok je on na poslovnom putu. Butch Coolidge (Bruce Willis) veteran je boksačkih borbi kojemu je plaćeno da lažira i pusti meč, ali on slučajno ubija svog protivnika. Sada želi pobjeći iz grada, ali ne prije nego što uzme sretni zlatni sat svoga oca.

 

Radnja filma zapravo prati niz isprepletenih priča: od gangsterskih obračuna i bizarnih slučajnosti do ljubavnih problema, sve ispričano kroz Tarantinov prepoznatljiv stil nelinearnog pripovijedanja. Film se poigrava moralnim dvojbama i iznenadnim obratima, što je jedan od razloga zašto ga publika i danas rado gleda.

Zvjezdana postava i kultni status

Film okuplja vrhunsku glumačku postavu: John Travolta pojavljuje se kao Vincent Vega, Samuel L. Jackson kao Jules Winnfield, Uma Thurman kao Mia Wallace, Bruce Willis kao Butch Coolidge, a glume i Harvey Keitel, Tim Roth te Amanda Plummer. Svaka od ovih uloga donosi nezaboravne scene i rečenice koje su postale dio popularne kulture.

Kritike i priznanja

Pakleni šund osvojio je prestižnu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 1994. godine, a zaradio je i sedam nominacija za Oscara, uključujući i onu za najbolji scenarij koju su osvojili Tarantino i Avary. Film je, unatoč budžetu od 8.5 milijuna dolara, zaradio nevjerojatnih 213 milijuna dolara, čime je postao financijski najuspješniji neovisni film svog vremena i potaknuo mnoge filmaše da se okušaju u neovisnoj produkciji.

Osim što je redefinirao karijere glumaca poput Travolte i Jacksona, Pakleni šund je nadahnuo cijeli niz imitacija i stvorio čitav val tarantinovskih filmova. Njegov utjecaj na filmski jezik i pop kulturu vidljiv je i danas - replike iz filma, odjeća likova te ikonografske scene ostale su inspiracija brojnim umjetnicima i ljubiteljima filma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.