Quentin Tarantino jednog je redatelja nazvao "korejskim Spielbergom"

Foto: EPA

UZ OPSEŽNU filmografiju vrijednu deset milijardi dolara i niz prestižnih nagrada, Steven Spielberg nosi titulu najuspješnijeg filmskog redatelja svih vremena, stoga nije čudno da mnogi filmaši pokušavaju pronaći tajnu formulu koja ga je dovela do uspjeha. No, prema mišljenju Quentina Tarantina, samo je jedan redatelj uspio stati rame uz rame sa Spielbergom bez da je pritom izgubio vlastiti identitet.

Tijekom jednog intervjua za Total Film, Tarantino je otkrio da je veliki obožavatelj korejskog redatelja Bonga Joon-hoa, kojeg je nazvao "korejskim Spielbergom".

Bong Joon-ho Foto: EPA

"Volim Bonga Joon-hoa, tipa koji je režirao film Domaćin (The Host)", izjavio je redatelj Kill Billa, prenosi Far Out. "Za mene je on korejski Spielberg."

"Vidio sam tuđe pokušaje imitiranja onoga što smatraju tajnom Spielbergovog uspjeha, ali tajna je zapravo način na koji funkcionira njegov smisao za humor, zabavljanje publike bez obzira na temu filma", dodao je. "To su Spielbergovi unutarnji mehanizmi, a ima ih i Joon-ho, čak i u turobnoj, istinitoj priči kao što je film Sjećanja na ubojstvo (Memories of Murder)."

Iako Domaćin na prvu djeluje kao tipični znanstvenofantastični film s puno specijalnih efekata, u kojem je glavni negativac čudovište, ono što ga čini "spielbergovskim" jest činjenica da je film ukorijenjen u društveno-političkim i ekonomskim problemima koji su u to vrijeme mučili Južnu Koreju. Osim toga, heroji cijele priče nisu tipični holivudski akcijski junaci, već jedna disfunkcionalna obitelj.

Slično tome, Sjećanja na ubojstvo je triler o serijskom ubojici, inspiriran stvarnim događajima, no poseban je po tome što je film emocionalno dubok unatoč mračnoj tematici, a uz to je obilježen dirljivim trenucima koji su isprepleteni neočekivanim humorom. Premda je Spielberg majstor balansiranja ovakvih elemenata, Joon-ho je prema Tarantinovom mišljenju jednako vješt u tome.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.