Quentin Tarantino tvrdi da ne poštuje jedan žanr

Foto: EPA

Quentin Tarantino započeo je svoju karijeru s tri kriminalistička trilera, ali svaki je bio jedinstven na svoj način. Film Psi iz rezervoara bio je pljačkaški film bez prikazane pljačke, Pakleni šund složena priča s isprepletenim radnjama, a Jackie Brown posveta eksploatacijskim filmovima. Svi su se ti filmovi bavili kriminalom, a nakon toga Tarantino je počeo istraživati druge filmske žanrove, počevši s osvetničkom pričom u Kill Bill.

Nastavio je eksperimentirati sa žanrovima, od akcijskog horora Otporan na smrt do alternativne povijesti u Nemilosrdnim gadovima. Zatim su uslijedili vesterni Odbjegli Django i Mrska osmorka, kao i ljubavna posveta Hollywoodu iz 1960-ih, Bilo jednom u Hollywoodu. Ta raznolikost u njegovom radu pokazuje da je spreman za nešto potpuno novo za svoj deseti i posljednji film.

Međutim, unatoč širokom rasponu žanrova koje je istraživao, postoji jedan žanr koji Tarantino ne podnosi niti poštuje - biografske drame. U intervjuu s Rogerom Ebertom izjavio je: "Žanr koji nikako ne poštujem je biografski film; oni su samo izgovor za glumce da osvoje Oscare."

Smatra da je prikazivanje nečijeg života od početka do kraja dosadno i neprivlačno. Na kraju, Tarantino je izjavio da ne voli ni kostimirane drame.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.