Richard Gere o drami iz 70-ih: To je vjerojatno moj najbolji film

Screenshot: YouTube/Paramount Pictures

PREMDA ga danas najbolje znamo po filmskim hitovima Američki žigolo (American Gigolo), Zgodna žena (Pretty Woman) i Chicago, Richard Gere vjeruje da je najbolji film u cijeloj njegovoj karijeri jedna podcijenjena drama iz 1978. godine.

Tijekom intervjua za Rotten Tomatoes, u kojem je pričao o svojim najdražim filmovima, Gere je izjavio da je romantična drama Božanstveni dani (Days of Heaven) najbolji film u kojem je glumio.

Božanstvene dane napisao je i režirao renomirani redatelj Terrence Malick, kojem je to bio drugi film u karijeri. Isto tako, to je bio prvi film u kojem je Gere igrao glavnu ulogu.

O čemu se radi u filmu?

Radnja filma smještena je u 1916. godinu i prati siromašnog Billa koji u fizičkom sukobu slučajno ubije nadzornika željezare u kojoj radi. Bill, njegova sestra Linda i njegova djevojka Abby odluče zajedno pobjeći u Teksas, gdje se zaposle na jednoj osamljenoj farmi. Kako bi izbjegao skandal, Bill je predstavio Abby kao svoju sestru.

Farmu na kojoj rade vodi mladi, ali teško bolesni bogati farmer kojemu je ostalo još samo godinu dana života. Budući da je farmer zaljubljen u Abby, Bill je nagovori da se uda za njega kako bi naslijedila farmu nakon njegove smrti. No Abby se polako počinje zaljubljivati u farmera koji se potpuno oporavi nakon vjenčanja.

 

Uz Gerea, koji je utjelovio Billa, u filmu glume Brooke Adams, Sam Shepard i Linda Manz. 

Prvi i ujedno najbolji film u karijeri

"Dakle, počet ću sa svojim prvim filmom, to je bio film Božanstveni dani", objasnio je Gere, prenosi Far Out. "To je, nažalost, vjerojatno moj najbolji film. Jako je teško nadmašiti takav film."

Iako Božanstveni dani nisu ostvarili veliki financijski uspjeh, redatelju Terrenceu Malicku donijeli su nagradu za najboljeg redatelja na Filmskom festivalu u Cannesu. Nadalje, film se danas smatra jednim od najboljih filmova 70-ih, a najviše pohvala pokupio je snimatelj Nestor Almendros. Almendros je za svoj rad osvojio Oscara za najbolju fotografiju.

"Također, to je bio moj prvi film koji je završio na Filmskom festivalu u Cannesu. Dakle, sve u vezi tog filma bilo je važno za mene kao glumca i kao osobu", dodao je glumac.

Drama Božanstveni dani može se kupiti ili posuditi putem Amazon Prime Videa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.